ПОШТО скенери лица и рожњаче, чиповање запослених попут кућних љубимаца и све већи број камера, случајно или намерно уперених ка нама, изгледа нису довољни да створе “орвеловску” атмосферу присмотре, једна кинеска компанија развила је систем “читања” крвних судова на длану.


Прочитајте још: Како се заштити од прислушкивања мобилног телефона?


AirWave скенер фирме MELUX је, наводно, изузетно ефикасан систем идентификације који је “милион пута прецизнији” од система за препознавање лица, који се ослањају на 80 до 280 тачака да утврде ко је ко.

Иноватори иза њега тврде да вештачка интелигенција може да обради преко милион детаља на длану за испод 0,3 секунде, што га чини скоро немогућим за превару. Довољно је само прећи шаком преко сензора и резултати одмах излазе на екран.


Прочитајте још: Сноуден упозорава да је технички развитак света постао опасност: Ако нико не развије неке алтернативе, онда ћу их проклето ја сам развити


- AirWave технологија базирана на вештачкој интелигенцији може у да препозна просторне “микро-карактеристике” од вена до капилара једноставним махањем руке што омогућава корисницима да се не заустављају док бивају легитимисани – каже оснивач и председник компаније Ши Чинглу и додаје да је склоп крвних судова сложенији од путне мреже метрпола.

Из MELUX-а кажу да су тренутни методи безготовинског плаћања у Кини попут скенера лица, QR кодова и шифри прелак плен за хакере, а превише компликовани за старије грађане. Препознају да је приватност проблем других система, али сматрају да је њихов мање инвазиван.

О овој технологији се у Кини први пут извештавало прошле године, а сада се већ користи у неколико кафића и за сервисе локалне самоуправе у Гуангдонг провинцији, док је у плану примена у метроу.

(chinadaily.com.cn)