Замена кинеске телекомуникационе опреме коштала би европске операторе око 3,5 милијарди долара, процењује се у данас објављеном извештају истраживачке компаније Странд Консалт, што је далеко ниже од процене глобалне лобистичке групе ГСМА.

САД су ставиле највећег светског произвођача опреме за мобилне мреже, компанију Хуавеј на црну листу, тврдећи да би та опрема могла да служи за шпијунажу, што је кинеска фрима категорично одбацила. Вашингтон је компанијама у САД забранио коришћење одређених производа Хуавеја, позивајући европске земље да следе његов пример.

Замена кинеске опреме коштала би компаније у Европи око 3,5 милијарди долара, односно 7,17 долара по претплатнику, израчунали су у Странд Консалту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ШТА ДОНОСИ 5Г МРЕЖА: Ауто без возача, а фрижидер сам поручује храну

Из те компаније, чије је седиште у Копенхагену, наводе истовремено да примери из САД-а и Аустралије показују да ограничење коришћења опреме кинеских фирми Хуавеј и ЗТЕ није резултирало вишим ценама нити одлагањем увођења нових 5Г мобилних мрежа.

"Ограничења нису резултирала вишим ценама у САД-у и Аустралији и вероватно неће негативно утицати на Европу, јер Хуавеијов и ЗТЕ-ов удео у Европи чини тек шест посто укупне глобалне мрезе", пише студији Странда.

Страндова процена је вишеструко нижа од оне коју је дала глобална асоцијација телекомуникационог сектора ГСМА, која трошкове процењује на 62 милијарде долара.

Према извештају ГСМА, у који је Ројтерс имао увид у јуну, забрана ће такође одгодити примену нове технологије за око 18 месеци.

Наведени износ, како су објаснили у ГСМА, одржава укупне додатне трошкове које доноси потпуна забрана производа Хуавеја и ЗТЕ-а у успостављању 5Г мрежа у Европи.

"Половина од тог (износа) произаћи ће из утицаја виших трошкова инпута на европске телекомуникационе компаније након значајно ослабљене конкурентности на тржишту мобилне опреме", пише у студији ГСМА, и додаје се да ће пре преласка на мрежу 5Г оператери морати да замене постојећу инфраструктуру.

Главни ривали Хуавеја на тржишту опреме за 5Г мреже су нордијске фирме Ериксон и Нокија, подсећа Ројтерс.

ГСМА, иначе, заступа интересе 750 мобилних оператера, а Хуавеј је једна од главних компанија која подржава ту асоцијацију, тврде извори у телекомуникационом сектору.