ФЕЈСБУК криптовалута либра налетела је на још један камен спотицања. Мање од месец дана након што је Европска унија отворила антитраст истрагу пројекта, званичници у Француској су најавили да „не могу да одобре“ либру на европском тлу.

Говорећи на конференцији ОЕЦД-а у Паризу у четвртак, француски министар финансија Бруно Ле Мер рекао је да ће либра изложити ризику суверенитет влада.

Све ове бриге око Либре су озбиљне“, рекао је Ле Мер, према преводу ЦНБЦ-а. „Тако да желим ово рећи много јасније: У овим условима, не можемо да одобримо развој либре на тлу Европе.“

Ле Мер – отворени противник криптовалута – није проширио свој коментар, али чини се да вероватно намерава да блокира либру у свом тренутном облику уколико се покрене било где у Европи, а не само у Француској.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кина лансира сопствену криптовалуту 11. новембра

Фејсбук је више пута рекао да ће сачекати док не добије регулаторно одобрење из свих крајева и сектора пре пуштања либре, али то би могло потрајати дуго – и ако противници наводе суверенитет валуте и бриге о националној безбедности као разлоге за блокирање пројекта, Фејсбук ће се заиста суочити са врло значајним изазовима.


Аутор: ПЦ прес