Злонамерни софтвер „Џокер“ у позадини тихо кликне на оглас у склопу апликације и тајно, уместо вас, обави пријаву на онлајн сервис који се плаћа, а ви останете без пара на рачуну.


Џокер“, злонамерни софтвер, назван по зликовцу из серијала о суперхероју Бетмену, до сада је пронађен на 24 апликације за оперативни систем „Андроид“ компаније „Гугл“, које су све донедавно биле доступне за преузимање у апликацији „Гугл плеј стор“.


Пре него што су у компанији „Гугл“ успели да их уклоне, те апликације су преузете и инсталиране више од 472.000 пута. Док се не установи да ли има још заражених апликација, тешко је са сигурношћу проценити колико је још уређаја потенцијално угрожено.


Али, једно је сигурно. Ако сте преузели и инсталирали неку од ових апликација, одмах их избришите:


Advocate Wallpaper

Age Face

Altar Message

Antivirus Security - Security Scan

Beach Camera

Board picture editing

Certain Wallpaper

Climate SMS

Collate Face Scanner

Cute Camera

Dazzle Wallpaper

Declare Message

Display Camera

Great VPN

Humour Camera

Ignite Clean

Leaf Face Scanner

Mini Camera

Print Plant scan

Rapid Face Scanner

Reward Clean

Ruddy SMS

Soby Camera

Spark Wallpaper


Џокер“ је откриће стручњака за безбедност рачунара Алексејса Купринса. Сврха му је да узме новац жртвама претплатом на разне сервисе који се плаћају, симулирајући поступак који би корисник обавио при пријави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Google Play Store пун опасних апликација

У позадини тихо кликне на оглас у склопу апликације и тајно обави пријаву када се споји са веб одредиштем на којем је сервис. Затим приступи СМС порукама жртве и копира послат ауторизацијски код, како би довршио поступак пријаве. Све, наравно, без вашег знања и одобрења.


Купринс је објавио како се потенцијалне жртве налазе у 37 држава, међу којима су Сједињене Државе, Велика Британија, Аустралија, али и државе Европске уније и Азије. Неке од заражених апликација нису имале регионална ограничења.


Ако сте преузели и инсталирали спорне апликације, за сваки случај проверите историју трансакција у банци.

(sputniknews.com)