Изгледа да се не можете тек тако поуздати да су апликације у Google Play Store-у безбедне. Заправо, истраживање које је спровођено током чак две године је то експлицитно показало. Универзитет у Сиднеју је пронашао чак 2.040 шкодљивих и злонамерних апликација на популарном сервису за Андроид платформу.

Истраживање је анализирало милион апликација на Google Play продавници. Пронађен је велики број лажних апликација, апликација које су тражиле приступ великом броју приватних података о корисницима, а занимљиво је да у овакве апликације спадају и неке популарне игре, међу којима су Hill Climb Racing или Temple Run. Како би успешно анализирали толики број апликација, истраживачи су користили методе машинског учења.

Алгоритми су тако пронашли чак 49.608 потенцијалних претњи. Потом су помоћу VirusTotal софтвера 7.246 апликација окарактерисане као малициозне, док је од њих је 2.040 апликација окарактерисано као лажно или високо ризично.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Google Play Store предлаже уклањање апликација које се не користе

Занимљиво је и да је сам Google промптно реаговао, и експресно уклонио апликације које су у овом истраживање означене као опасне. Такође, повећан је број одбијених апликација. Суспензија апликација је порасла на 66 одсто, док је број одбијених апликација, односно оних којима није ни дозвољено ни да се појаве на Google Play сервису, порастао за 55 одсто.

(PC Press)