„Књижевну и култруну баштину треба оживети манифестацијама, а „Вишеградска стаза“ је у својој петој деценији постала својеврсни културни и духовни симбол Вишеграда, која сваке године већ традиционално привлачи пажњу стручне и научне јавности, грађана и младих генерација“ рекла је помоћник министра за културу РС Тања Ђаковић на свечаној академији којом је званично отворена 42-а по реду културна манифестација „Вишеградска стаза“ посвећена нобеловцу Иви Андрићу.

Ђаковићева је поручила да је „Вишеградска стаза“ снажно утабана у корацима многих великих савремених стваралаца и учесника који све ове године дају свој допринос да ова манифестација буде једна од најзначајних у Републици Српској.

Као и сваке године, већ деценијама уназад „Вишеградска стаза“ почиње беседом о Андрићу коју је овај пут говорио проф. Др Мило Ломпар.

„У српској књижевности посебно место увек су зауимали они ликови који су у једном важном сегменту свог постојања одударали од света. Такав је, на свој начин, био Андрићев Ћоркан. Тај необични и комични лик када је из Дрине извадио тело утопљенице Фате Авдагине целу ноћ ни на какав подстицај није хтео реч да каже о том догађају. Била је то за Андрића тако карактеристична игра светла и таме, а он је ту игру проналазио у различитим деловима људских живота“ поручио је Ломпар у својој беседи о Андрићу.

Ломпар се у својој беседи осврнуо на феномен који је Андрић изазвао у модерним временима и обухвата искуство 20. века који је како је истакао, парадокс или неуобичајеност светости у свету који се појављује пред људским очима, а све се то најбоље осликава управо у Ћоркану.

На свечаној академији присутнима се обраттио и Срђан Мијалковић предсттавник СПКД „Просвјета“ из Беча истичући да без обзира колико је Иво Андрић светски писац он је пре свега наш и ми га најбоље разумемо.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да овом манифестацијом савке године изнова оживљавамо Андрића и његово непролазно дело чинећии тиме Вишеград престоницом културе.
Традиционално на отварању „Вишеградске стазе“ уручене су повеље „Ђорђе Пејановић“ најбољим библиотекарима и библиотекама у РС.

Ове године за најбољег менаџера у библиотекарству награђена је Виолета Радић из Народне библитеке у Сребреници док је за најбољу библиотеку у РС проглашена Народна библиотека из Градишке.
У уметничком делу програма наступили су познати српски глумции Вјера Мујовић и Александар Срећковић који су говорили одломке из Андрићевих дела.

Свечаној академији претходило је полагање цвећа од стране вишеградских гимназијалаца на Андрићеве споменике код моста Мехмед паше Соколовића и у Андрићграду.

Овогодишња „Вишеградска стаза“ трајаће до 2. јуна и обиловаће књижевним и песничким вечерима, промоцијама књиига, представама и изложбама слика.