Од 2020. године око Земље ће кружити сателит опремљен холандским "бисером" високе технологије - инструментом SPEXone који ће мерити количину и састав ситних честица у атмосфери, као и њихов утицај на климатске промене, пренела је холандска телевизија НОС.

Инструмент за који је Холандска свемирска агенција НСО (Neatherlands Space Office) издвојила7 милиона евра, полетеће са НАСА-иним сателитом ПАЦЕ у свемир, одакле ће сваких 30 дана приказивати састав читаве Земљине атмосфере.

Од велике користи при конструкцији овог мерног инструмента високе технологије је и искуство са инструментом Тропоми, такође холандским мерним инструментом, лансираним 2017. године, који очитава квалитет ваздуха изнад целог света.

Ситне честице у ваздуху или аеросоли, како се још називају, које ће холандски инструмент мерити могу се састојати од најразличитијих честица: дима, чађи, али и пустињског песка или честица морске соли.

Прочитајте још - Сателит највећим делом изгорео при уласку у атмосферу (ВИДЕО)

Све ове честице апсорбују или одбијају сунчеве зраке.

"Уколико честице у ваздуху сунчеве зраке одбијају, то умањује ефекат стаклене баште и хлади атмосферу, али уколико, напротив, апсорбују сунчеву светлост и топлоту, атмосфера се мање хлади, односно загрева", објашњава Ото Хазекамп, један од инжињера који при Холандском институту за свемирска истраживања (СРОН) ради на развоју инструмента SPEXone.

Други, посредан ефекат ситних честица у атмосфери је и стварање облака, јер се око честица вода у ваздуху лакше кондензује.

Облаци такође рефлектују сунчеве зраке, односно хладе атмосферу.

Колики је заправо утицај аеросоли још увек није познато.

Према речима Хазелкампа могуће је да би се Земља без аеросоли много више загревала, али су научници око тога и даље веома несигурни, што је посебно наглашено у последњем извештају Међувладиног панела о климатским променама (ИПЧ).

Задатак СПЕXоне инструмента је да, заједно са још неколико инструмената на сателиту ПАЦЕ, пружи прецизне информације о утицају ситних честица на загревање атмосфере.

Предходних неколико година је будућност самог сателита ПАЦЕ била доведена у питање јер је председник Сједињених држава Трамп хтео да откаже финансирање. Амерички Конгрес је, међутим, препознао значај овог пројекта и омогућио његову реализацију.