У кинеском граду Фуџоу сутра ће бити отворен други Дигитални кинески самит на којем ће бити приказана најновија достигнућа у развоју информационих технологија и дигитализацији индустрије, а Србију ће представљати министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.


Српски министар ће присуствовати свечаном отварању форума, учестовати на панелу о дигиталном поморском путу свиле и имати бројне састанке са представницима кинеских државних институција и компанија, што ће бити прилика и да их позове да дођу и улажу у Србију.


Вештачка интелигенција, виртуелна реалност, роботика, технологије за сајбер учење и апликације које олакшавају свакодневни живот само су део садржаја који ће бити представљен на тродневном форуму у главном граду кинеске провинције Фуђијан.


Самит ће бити прилика да Кина, један од светских лидера у иновацијама, представи нове политике за развој информационих технологија, демонстрира најновија достигнућа у е-управи и дигиталној економији и промовише сарадњу са глобалним партнерима, у циљу јачања "дигиталне Кине".


Под слоганом "Нова динамика, нови развој, нова достигнућа оснажена информацијама" на самиту ће бити одржани бројни панели, изложба "Дигитална Кина" на којој ће бити представљена најновија достигнућа у тој области, оригиналне технологије и дизајн, а биће организован и конкурс за најбоље иновације.


На панелима и округлим столовима разговараће се о најважнијим питањима у области информационих технологија, а паметни градови, индустријски интернет, дигитална екологија, дигитално здравље, као и дигитални поморски пут свиле, биће само неке од тема.


На самит је позвано 1.500 учесника из целог света, изложбени простор заузимаће скоро 60.000 метара квадратних, а маскота је "Схува", дигитална лутка.


Како су најавили организатори, на форуму ће бити приказане паметне технологије и опрема попут препознавања лица и гласа, плаћање препознавањем лица, аутомобили без возача и 5Г мрежа.


Први самит "Дигитална Кина" одржан је прошле године, уз учешће више од 520 кинеских компанија, док је Поповић тада био једини министар из Европе.


Приморска провинција Фуђијан на југоистоку Кине бележи велики економски раст последњих година.


Актуелни кинески председник Си Ðинпинг је поцетком двехиљадитих година радио у тој провинцији, када је и покренуо стратегију "Дигитални Фудијан", с циљем да дигитална економија заузме што веће учешће у бруто домаћем производу провинције.


Фуџоу, као главни град провинције са више од седам милиона становника, тежи да постане један од симбола Кине у будућности.


Вредност кинеске дигиталне економије је до краја прошле године износила 4,6 билиона долара, што представља једну трећину националног БДП-а.