Конференција "Викилајв" (WикиЛиве) окупила је у Београду око 100 википедијанаца, односно уредника Википедије на српском језику који су разговарали, разменили идеје и искуства како би, како кажу, српску Википедију учини богатијом и прецизнијом.

Председник Викимедије Србије и администратор Википедије на српском језику Филип Маљковић рекао је да је пракса да се википедијанци окупљају једном годишње и разговарају о темама које су релевантне за Википедију и Викимедију, као што су ауторска права или вандализам на појединим страницама.

"Вандализам је нешто што људима често падне на памет, јер Википедију свако може да уређује, али и да је упропасти. Већина људи уређује с добром намером, али има и оних који не поступају тако, међутим, постоје механизми за заштиту од вандализма, тако да они бивају санкционисани", рекао је Маљковић.

Један од механизама, објашњава, јесу патролери, односно људи који константно прате измене на Википедији и означавају како измене које су у реду, тако и оне које су лоше, те их враћају на измену, а они који учестало шаљу лоше измене бивају блокирани, а поједине странице на Википедији закључане.

Говорећи о конференцији, портпаролка Викимедије Србије Ивана Гусларевић каже да је ово пето окупљање уредника Википедије на српском, али и других учесника Вики пројеката, као што су Викимедијине оставе, Вики цитати, Вики вести, Вики речник...

"Годинама се трудимо да окупимо људе који су најактивнији у уређивању Википедије и који учествују и у другим волонтерским активностима Викимедије Србије, али и све оне који се прате мисијом Википедије, а то је дељење знања и слободно знање за све на планети", рекла је Гулсаревићева.

Такође, додаје она, Викимедија Србије сваке године додељује награду "Бранислав Јовановић" у част рано преминулог потпредседника Викимедије за највећи допринос целом Вики покрету.

"Задовољство нам је што ћемо пети пут доделити награду неком википедијанцу", истакла је Ивана Гусларевић.