Потрошачи ће од 18. јула на Амазон.цн (Amazon.cn) уместо понуде кинеских трговаца моћи да виде понуду Амазонове глобалне трговине, преноси ББЦ.

Амерички див Амазон смањује обим пословања у Кини, најављујући затварање интернет трговине која је тешко држала корак с конкуренцијом попут Алилбабе и JD.com-а.

Амазон планира да до средине јула затвори малопродајну платформу у Кини како би се усредсредио на уносније послове продаје иностране робе и услуга у облаку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Amazon uskoro u "klubu" najvrednih kompanija na svetu

Аmazon.cn настао је на темељу кинеске трговине књига, музике и видеа Јоyо.com, којег је Амазон купио 2004. за 75 милиона долара и променио му име 2007. године.

Повлачење с тржишта Кине, друге економије у свету, временски се поклопило с великим Амазоновим улагањима у Индију. Из Амазона су најавили да ће у интернет трговину у тој земљи уложити 5,5 милијарди долара.

Конкуренција у Индији биће им локална компанија Флипкарт, која је прошле године покренула хинду верзију своје мобилне веб странице и апликацију за паметне телефоне како би привукла милионе нових корисника у тој земљи.