Научници у Израелу представили су тродимензионално штампано срце с људским ткивом и крвним судовима, назвавши то првим и "великим медицинским преокретом" које доприноси могућностима за трансплантације.

Срце, величине зечјег, означава да је "први пут да је ико игде успешно дизајнирао и штампао читаво срце снабдевено ћелијама, крвним судовима и коморама", рекао је Тал Двир с Универзитета Тел Авив, који је руководио пројектом.

Он је подсетио да је раније штампана 3Д структура срца, али не са ћелијама и крвним судовима.

Прочитајте још:Израелска летелица се срушила на површини Месеца

Научници међутим кажу да постоје многи изазови пре него што ће у потпуности оперативна тродименизионална штампана срца бити доступна за трансплантације пацијентима.

Новинарима је приказано такво срце величине трешње на Универзитету Тел Авив пошто су научници објавили свој проналазак у журналу Напредна наука (Адванцед Сциенце).Истраживачи сада морају да науче штампана срца "да се понашају" као права. Потом планирају да тестирају пресађивање на животињама.

Прочитајте још:ИНОВАЦИЈА СРПСКОГ СТАРТАПА: Паметна рукавица уноси боју у живот слепих

Фото Ап


"Можда ће за десет година постојати штампани органи у набољим болницама широм света и ове процедуре ће се рутински изводити", реко је Двир, додавши да ће болнице по свој прилици почети са једноставнијим органима него што је срце.

Фото Ап