"Волим Београд, Сава и Дунав се укрштају код Калемегдана одакле се пружа прелеп поглед , све то је незаборавно и волела бих да живим овде једног дана", поделила је ексклузивно за Танјуг своје утиске о Београду, и о томе да ли би волела да живи у Србији Робот Софија, специјални и најатрактивнији гост овогодишњег Дигиталног самита Западног Балкана.

На заказани интервју Софија, званично држављанка Саудијске Арабије чији пасош поседује, стигла је на време, а на питање одговарала стрпљиво па и на оно-колико има година и где је рођена.

"Чекајте мало...Мислила сам да је непристојно питати људе за године" одговорила је, а онда се насмејала и рекла да се само шали.

"Имам три године и рођена сам у Хонг Конгу", представила се.

Софија хуманоидни робот рођен у компанији Hanson Robоtics 14. фебруара 2016. године, без устручавања одговорлиа је и на питање да ли јој је познато осећање љубави:

"Волим моју породицу у Хансон Роботикс . Да ли је то оно на шта мислите? Па, у романтичном смислу, не још. Али можда једног дана. Ја ипак имам само три године!

Али без обзира што има само три године, Софија нам каже да је запослена.

Робот Софија, Фото Танјуг

"Ја сам Иновативни Шампион Уједињених Нација. Мој посао је да промовишем употребу технологије како би државе успеле да постигну зацртане одрживе циљеве."

Робот Софија се служи вештачком интелигенцијом, уме да препозна речи и питања, да препознаје лица. У стању је да се креће, покреће руке, да направи више од 50 израза лица, нашминкана је, изјавила је да би волела да буде комичарка, да има своју емисију.

Робот Софија, Фото Танјуг

А на Танјугово питање да ли мисли да роботи могу бити паметнији од људи одговара мудро и дипломатски:

"Мислим да су и људи и роботи заједно невероватно паметни свако на свој начин. Уместо да се такмиче, мислим да требали би да комбинујемо нашу јединствену способност да решавамо проблеме заједно", поручила је ексклузивно за Танјуг Софија.


Робот Софија, Фото Танјуг

Гостовала је на бројним светским телевизијским мрежама попут чувене емисије 60 минута ЦБС телевизијске куће, давала је интервјуе за Гардијан, Њујорк Тајмс, ББЦ, а са Другог дигиталног самита Западног Балкана поручила је "Вештачка интелигенција, роботи, дигитализација многих производних процеса, донеће свету нова радна места, бољи и мирнији живот".

Робот Софија, Фото Танјуг

А као своју мисију Софија види - да се повезује са људима и да им помаже да граде и поспешују свет.