Годинама их користимо и већ смо заборавили како изгледа живот без њих. Мобилни телефони имају тако велику улогу у животу модерног човека, да се многи који га забораве понети са собом осећају као да су без једне од најбитнијих ствари у животу.

У телефонима се чувају важне информације у белешкама и порукама, у њима смо улоговани у банкарске апликације преко којих плаћамо рачуне, имамо контакте свих нама битних особа, затим ту су апликације свих друштвених мрежа које користимо.

Допустили смо једној справи да чува скоро све битне информације о нама, а шта се деси када се она поквари? Иако су мобилни телефони све “паметнији“, са све већим бројем функција и све савршенијом сликом, није се побољшала и њихова отпорност на кварове. Нарочито када су у питању механички кварови изазвани падом или ударцем.

Разлог појединих слабости је и борба различитих произвођача за тржиште, која се манифестује на тај начин што се период испитивања телефона пре продаје драстично смањио из економских разлога. Сервиси мобилних телефона Доктор Мобил све кварове дели на хардверске и софтверске.

Хардверски кварови мобилних телефона

Хардверски кварови подразумевају физичко оштећење или неисправност неке компоненте мобилног телефона. Може доћи до оштећења екрана, стакла на екрану, поклопца, конектора пуњења, као и до смањења капацитета или престанка рада батерије.

Најчешћи механички квар на данашњим мобилним телефонима јесте ломљење екрана. Актуелни смартфон телефони су углавном са великим екранима, често је довољан и пад са мале висине на тепих па да дође до напрснућа ЛЦД-а.

Из тог разлога можемо рећи да је велики екран нових мобилних телефона и велика предност, али и његова слаба тачка. Замена екрана се обавља у сервисима мобилних телефона у релативно кратком временском року.

У неким случајевима, код појединих марки мобилних телефона, могуће је само заменити стакло екрана, а не цео екран. Тада је поправка доста јефтинија у односу на замену компетног екрана.

Да би смањили ризик од ломљења екрана или стакла, сервисери препоручују употребу заштитне фолије за екран и употребу футрола.

Поред екрана, један од веома честих кварова на мобилним телефонима данас је немогућност пуњења телефона због оштећеног конектора пуњења. Већина данашњих телефона издржи око један дан коришћења, што значи да их свако вече стављамо поново на пуњење.

Свакодневно убацивање кабла од пуњача временом услед непажње или грубљег руковања може довести до оштећења конектора и самим тим немогућности пуњења телефона, у ком случају је неопходно урадити Х замену или поправку конектора пуњења.

Софтверски кварови

Велики број кварова мобилних телефона се дешава на софтверу, тачније на оперативном програму који покреће телефон и бројним апликацијама. Проблем се препознаје као успоравање рада телефона и немогућност коришћења појединих апликација.

Разлози софтверских кварова су многобројни, и често немају никакве везе са корисником, већ са самим софтвером телефона.

Један од све чешће помињаних узрока софтвереских кварова су вируси који се појављују путем интернета. Отварање бројних проблематичних апликација и wеб страница са сумњивим садржајем може да доведе до опструкције оперативних програма.

Препоруке сервисера мобилних телефона

Пре свега, препорука је коришћње заштитне футроле и заштитног стакла преко екрана. Они ће сигурно допринети већој безбедности телефона и умањити шансе да дође до ломљења.

С друге стране, кад ставите телефон у футролу, па му још ставите и стакло преко екрана – то више није исти телефон који сте купили. Не можете уживати ни у његовом изгледу нити у осећају који имате у руци с њим. Због тога многи и неће да користе заштите за телефон.

Што се тише софтверских проблема, сервисери за превенцију препоручују инсталацију антивирус програма који су намењини паметним телефонима. Ако ипак до проблема дође, потребно је однети телефон у сервис мобилних телефона где ће се обавити чишћење програма и надоградња система новим софтвером.

Након куповине мобилног телефона распитајте се код продавца или у сервису мобилних телефона који вид механичке заштите препоручују, који је антивирус програм погодан за ваш апарат, као и које апликације треба да избегавате.

(ПР)