Србија се налази на 102. месту са просечном ценом мобилног интернета од 4.25 евра по гигабајту, док међу земљама бивше СФРЈ важи за скупљу земљу, показало је истраживање британског портала cable.co.uk.


Од Србије скупља је једино Хрватска са просечном ценом од 4.30, док је Словенија најјефтинија са 2.21 евра по гигабајту.


Како се наводи, најјефтинија понуда у Србији је 0.34 евра по гигабајту, док је најскупља 21.10.


Гигабајт мобилног интернета у Босни и Херцеговини у просеку кошта 3,18 евра, слично је и у Северној Македонији, где цена гигабајта износи 3,21 евра.


У Црној Гори просечна цена гигабајта је 3.78 евра.


У истраживању је анализирано 6.313 пакета мобилног интернета у 230 земаља и установљено је да је најјефтинији у Индији - 0,23, док је у Зимбабвеу најскупљи - 66,7 евра по гигабајту.


Разлози због којих је саобраћај мобилним интернетом јако јефтин у Индији јесте што млада популација има посебно високу технолошку свест, нуди "живо" тржиште паметних телефона, са брзим прилагођавањем и великом конкуренцијом.


У Европи, најјефтинији је мобилни интернет у Финској са 1,03 евра по гигабајту, док је најскупља држава швајцарска чији је главни оператер Свиском један од водећих европских компанија која ради на увођењу 5Г мреже.