КИНСКА компанија Xiaomi тврди да је, за свој најновији премијум телефон - Мi 9, користила сафирно стакло за заштиту главне камере.

Та тврдња је била довољан изазов за Зака са Јутјуб канала JerryRigEverything, који је одлучио да тестира издржљивост овог сегмента телефона.

Xiaomi није први који се одлучио на то да користи сафир како би заштитио своје камере. Аппле такође користи ову технологију, мада је Нелсон мање-више прозвао компанију показујући у свом тесту да материјал није толико отпоран на огреботине. Према свему судећи, Xiaomi је задесила иста судбина.

Тест гребања са Мосовом скалом је открио да је сафирно стакло више стакло него сафир, а огреботине су приметне на шестом нивоу, уз дубље гребање на нивоу седам. Детектор дијаманта је, додуше, детектовао присуство одређене количине сафира помешаног са стаклом.

Добра вест је да је, изузев незгоде са сафирним стаклом, Xiaomi Мi 9, издржљив колико и други премијум телефони, с том разликом сто стиже по готово дупло нижој цени, уз исте премијум карактеристике.


Аутор: Технополис