Кремљ је бранио данас предлог закона о "сувереном Интернету" наводећи да не жели да одсече руски Интернет већ да га заштити од спољних напада, дан после великих протеста због те најављене мере.

У име борбе за сајбер безбедност, предлог закона, који се налази у другом читању пред руским Парламентом, предвиђа спречавање рада руских сајтова преко страних сервера.

"Сви су за слободу Интернета, аутори закона, председничка админситрација и Влада", рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков на редовној конференцији за новинаре. Он је додао да нико не подржава идеју прекида Интернета или ограничења могућности рада на Интернету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТРАЖИВАЊЕ: Половина корисника зависна од интернета

Хиљаде људи протестовало је јуче у Русији против предлога закона за који сматрају да је цензура и покушај изоловања земље од остатка света.

У Москви се на демонстрацијама окупило око 15.000 људи, према рачуници организатора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Свако пето дете у ризику да постане зависник од интернета

Песков је рекао да мере које се предлажу имају за циљ да осигурају да са друге стране Атлантика не могу да прекину Интернет Русима.

Циљ новог закона је да се "гарантује преживљавање Интернета у случају могућих агресивних сајбер акција против наше земље", рекао је Песков.

Предлог закона критикован је као покушај контроле садржаја, односно постепене изолације руског Интернета у контексту све већег притиска власти на онлајн слободу.