Компанија "Боинг" саопштила је да је њен прототип летећег аутомобила на кратко данас лебдео у ваздуху током пробног лета.

Агенција Ројтерс наводи да је ово мали, али значајан корак у настојању највеће на свету компаније за произвиодњу авиона да направи преокрет у модерном транспорту и услугама испорука пакета.

Боингова летелица дугачка девет метара, делом хеликоптер, делом дрон и делом авион са фиксним крилом, подигла се изнад земље и лагано слетела након што је мање од минута лебдела у ваздуху на аеродрому у Манасасу у Вирџинији, саопштила је компанија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пејџ прави летећи ауто!

Ова компанија такмичи се са дугогодишњим ривалом, компанијом "Ербас", као и са многим другим компанијама, у покушају да представи малу беспилотну летелицу способну за вертикално полетање и слетање, а убудуће ће се тестирати и летење унапред.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САД: Аутомобили који лете

Инвестиције, подстакнуте скоковима у аутономној технологији, као и фрустрације због загушења путева, могле би да промене лице ваздухопловне индустрије у наредној деценији, наводи британска агенција.

"Овако изгледа револуција, а то је захваљујући аутономији", казао је након тестирања председник и главни извршни оперативац "Боингове" подружнице "Аурора флајт сајансиз".