Сада када Кубанци имају приступ мобилном интернету, било је неизбежно да почну да се "играју" са могућностима и опцијама својих паметних телефона.

Они Кубанци који имају прилику да користе Еплове производе, као што су iPod или iPhone, у прилици су да виртуеалној асистенткињи Сири постављају провокативна питања, која су постала нови извор забаве, као што је, на пример: "Који је смисао живота?".

Када су неки Кубанци упитали Сири ко је председник Кубе, били су изненађени одговором да постоје два шефа државе: Раул Кастро и Мигел Дијаз Канел. На питање постављено на шпанском, слике Кастра и Канела "искачу" једна до друге, а обојица су наведени као "Јефе де Естадо" (председник државе).

Амерички корисници су, међутим, добили исти одговор. И код њих се слике обојице државника појављују са симболом председника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Епл признао - посустаје тражња за ајфонима

Сири очигледно не зна да је 19. априла 2018. године, Раул Кастро поднео оставку на место председника Државног већа Кубе и да је Народна скупштина на његово место изабрала Дијаз Канела.

Ипак, можда је Сири бољи политички аналитичар него што нам се то чини. Јер, док је Канел председник државе, Кастро је и даље високи функционер владајуће Комунистичке партије и још увек има значајан политички утицај.

Кубанска телекомуникациона компанија ЕТЕЦСА увела је, у децембру, 3Г мобилну мрежу, што је напокон омогућило Кубанцима да могу да користе интернет путем мобилног телефона. Услуга је још увек далеко од савршене, веома је скупа за просечног Кубанца, а и мрежа је "пуна рупа".

На Куби тренутно има 5,3 милиона мобилних, на нешто више од 11 милиона становника. Ретки су, међутим, они који себи могу да приуште iPhone или iPad.

(b92.net)