Прошло је већ неколико година од представљања прве генерације Мото З телефона и за то време се доказала успешност Моторолиног концепта модуларности. Док су други произвођачи практично у потпуности одустали од модуларних телефона, Моторола је избацила и трећу генерацију ових уређаја, као и више Мото Модс модула који на различите начине проширују њихову функционалност.

Међу најпопуларнијим Мото Модс додацима били, а и сада су: Hasselblad True Zoom са оптичким зумом (10 x) који претвара телефон у озбиљан фото апарат, затим Insta-Share Moto Mod, који претвара телефон у видео пројектор, а ту су још и модови у виду квалитетних JBL Soundboost звучника, додатне батерије, гејминг конзоле, 360 камере…

Успеху ове модуларне платформе допринело је и то што су модули компатибилни уназад, што конкретно значи да куповина новог, јачег, бржег и бољег Мото З телефона не подразумева и поновну куповину већ купљених модула. Али да не буде забуне – Додаци у виду Мото Модова су опциона варијанта, што значи да уколико не желите било какве додатне модове то никако није проблем, јер наравно телефон можете користити самостално као и сваки други.

Мото З3 Play представља основни модел у Моторола гами модуларних телефона. Ипак, треба узети у обзир да се овде под „основним“ не подразумева да је модел лоших перформанси. Напротив, ради се о веома квалитетном телефону, прихватљиве цене.

У односу на претходну генерацију екран је повећан са 5.5 на 6 инча, а пошто су му димензије идентичне, то је постигнуто проширењем односа страница (2:1). Због тога је сензор отиска прста пребачен на десну бочну страну телефона, на месту некадашњег поwер дугмета, које је сада померено на леви бок телефона. Задња страна је, због компатибилности са модовима идентична као и код претходника, са избоченим кругом у коме је смештена дуал-ленс камера.

Фото В. Н.

Мото З3 Play је добио АМОЛЕД екран. Резолуција му је 2160 x 1080 пиксела, осветљеност је и даље сасвим добра, али тако прилагодјена да позитивно утиче на дужину трајања батерије (која је капацитета 3000 мАх).

Телефон је опремљен са 4 ГБ РАМ-а и 64 ГБ смештајног простора. Покреће га Snapdragon 636 процесор, који му даје довољно снаге и за најзахтевније апликације. Задња камера резолуције 12 МП појачана је додатном камером од 5 МП која обезбеђује дубину приликом фотографисања, док је предња камера резолуције 8 МП.

Моторола је позната да на својим телефонима више класе обезбеђује дугорочно ажурирање софтвера. Тако, на пример, прва Мото З серија, која се иницијално продавала са Андроид 6 ОС-ом, сада може да користи Орео, па није чудо да и трећа генерација, међу којима је и Мото З3 Play има нови Андроид 8.1 Орео. Према пређашњем искуству, верујемо да ће купци овог телефона имати могућност да апдејтују барем две новије верзије Андроида.

Иначе, Моторола је на овом моделу представила нову варијанту навигације путем једног тастера. Раније верзије су користиле различите покрете прстом преко фингерпринт сензора за активирање различитих команди. А пошто је код овог модела тај сензор пребачен на бочну страну, ова врста навигације је једноставно придружена доњем делу екрана.

Све у свему, Моторола Мото З3 Play је један од најјефтинијих, ако не и најјефтинији телефон са АМОЛЕД екраном. Добра камера, солидне перформансе, као и могућност мењања и унапређења функционалности путем модула несумњиви су плусеви за овај модел.

Фото В. Н.

Техничке спецификације:

Екран Super AMOLED, 6.0”, 2160 x 1080

CPU Qualcom Snapdragon 636, осмојезгарни, 4x 1.8 GHz Kyro 260, 4x 1.6 GHz Kryo 260

GPU Adreno 509

Меморија 4 GB RAM, 64 GB storidž, Slot za MicroSD karticu

SIM Хибридни Dual SIM

Батерија Интегрисана, 3000 mAh

Камере Задња: 12.0 Mpix + 5.0 Mpix; Предња: 8 MP

Конкеције Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS, FM, NFC, USB Type-C

OS Android 8.1 Oreo

Димензије 156.5 x 76.5 x 6.8 mm

Маса 156 g