Група невладиних организација које се противе високотехнолошким аутоматизованим оружјима познатим као "роботи убице" оптужила је земље попут САД и Русије да блокирају консензус о њима на конференцији УН, где већина држава жели да обезбеди да људи остану за контролама смртоносних машина.

Прочитајте још:РОБОТИ УБИЦЕ” КАО ОРУЖЈЕ: Какав став свет има о системима који би могли да зарате без људске интервенције

Експерти из десетина земаља су се током викенда у Женеви сагласили о 10 "могућих смерница" за ту врсту "смртоносних аутоматизованих оружаних система" (Lethal Automated Weapons Systems, LAWS).

"Људска одговорност за одлуке пре коришћењу оружаних система мора бити задржана јер се одговорност не може пребацити на машине", наводи се у другој тачки смерница.

Координаторка Кампање за заустављање робота убица Мери Верхем рекла је јуче да такав језик није обавезујући и додала да је "време за постављање неких правила".

Прочитајте још: Роботи мењају људе у нуклеарним електранама

Генерални секретар УН Антонио Гутереш поздравио је смернице и изразио наду да ће земље потписнице моћи да "граде на том достигнућу".

Верхем је навела да су делегати само "шутнули конзерву низ улицу" до наредног састанка о ЛАWС у новембру.

Према њеним речима, иза напора да се текст учини више обавезујућим стајали су "дежурни кривци" - САД, Русија, Израел и Јужна Кореја, а неочекивано им се придружила и Аустралија.

"Чињеница је да већина то жели али реч је о Конвенцији о конвенционалном оружју, где је потребан консензус и мањина држава, или чак само једна, могу да онемогуће жеље већине", рекла је Верхем.

Председавајући експертског састанка, индијски дипломата Амандип Гил, изарзио је задовољство исходом, уз упозорење да LAWS-у не треба приписивати људске особине нити квалитете, и да није реч "ни о Гвозденом човеку (Iron Man) ни о Терминатору".