САНТА КЛАРА - Озбиљни сигурносни пропусти на компјутерским процесорима Интела и других произовђача чипова могли би да омогуће злоупотребе лозинки и других осетљивих података из меморије система, саопштили су стручњаци технолошке компаније Гугл.

Гугл је обелоданио ове пропусте убрзо пошто је фирма Интел саопштила да ради на налажењу закрпе за њих. Интел је навео да просечни корисник компјутера неће осетити знатнија успорења пошто је недостатак поправљен.

И Интел и Гугл су саопштили да су планирали да објаве да постоје пропусти идуће недеље када за њих буду расположиве закрпе. Међутим у овом случају Интел је био приморан да открије овај проблем јуче када је о њему известио британски технолошки сајт Реџистер. Британски технолошки вебсајт објавио је да су на самом почетку 2018. милиони корисника Виндоус, Линукс и Мак рачунара широм света у проблему због великог и озбиљног пропуста у дизајну Интелових чипова због кога су Мајкрософт Линукс и Епл принуђени да ажурирају своје оперативне системе, пренео је на свом Твитер налогу Повереник за информације од јавног значаја Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Американци људским ДНК хаковали рачунар: Ускоро би компјутери могли да контролишу и наш ум

Иако Интел још није објавио детаље о овом пропусту, верује се да утиче на чипове у милионима рачунара. Оно што је за сада јасно јесте да је баг на нивоу хардвера присутан у модерним Интеловим процесорима који су произведени у последњих десет година. Он омогућава програмима да читају садржај из меморије кернела, што укључује лозинке и логин кључеве, наводи се на Твитеру повереника Србије.

За сада нема назнака да је пропуст коришћен у хакерским нападима.

Колико ће бити успорење зависи од процесора и од задате радње. Сајт Реџистер тврди да би перформансе могле да буду погођене између пет и 30 одсто, али има доказа који указују да би успорења могла да буду и већа. Још треба детаљно да се тестира да ли ово утиче на свакодневне радње као игре игрица или претраживање интернета.