ЊУЈОРК - Америчка компанија Епл продала је током викенда више од 10 милиона нових "ајфона" у свету, престигавши сопствени рекорд из прошле године, када је првог викенда у продаји "отишло" девет милиона "ајфона" претходне генерације.

"Продаја 'ајфона 6' и 'ајфона 6 плус' премашила је наша очекивања током викенда по лансирању и не можемо бити срећнији", изјавио је извршни директор Епла Тим Кук, а пренела агенција Франс прес.

Продаја нових "ајфона" почела је у петак у САД, Британији, Аустралији, Канади, Француској, Немачкој, Хонгконгу, Јапану, Порторику и Сингапуру, уз велике редове испред Еплових радњи од Токија и Париза до Њујорка. Од 26. септембра, телефони ће бити доступни у још 20 земаља, а до краја године у укупно 115.

Епл наводи да је у 24 часа након што је најављен почетак продаје нових "ајфона" примио више од четири милиона преднаруџби.

Тржишна вредност америчке компаније процењена је на више од 600 милијарди долара, уз годишњу вредност продаје изнад 170 милијарди долара, а ове године вероватно и више због лансирања нових модела, пише магазин Форбс.

Вредност Епла је, према подацима Светске банке, већа од бруто домаћег производа чак 136 земаља света, међу којима су све државе бивше Југославије, већина афричких земаља, Бангладеш, Еквадор, Куба, Лаос, Либија, Панама, Парагвај, Сирија, Украјина и Шри Ланка.