Председник Владе РС Радован Вишковић изјавио је данас да је Српска опредељена за изворни Дејтонски споразум и европски пут БиХ, те да је све што жели да њен став буде уважаван, а да се до свих промена које буду неопходне дође договором и консензусом два ентитета и три конститутивна народа.

"Колико год желимо добро нашем народу, једнако желимо добро и за друга два конститутивна народа у БиХ. Из Републике Српске никада нећете чути став који иде на штету друга два народа. Ми само штитимо своје ставове и тако ћемо радити и убудуће", рекао је Вишковић за Срну поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Према његовим речима, 21. новембар је значајан датум за Српску јер је пре 24 године у Дејтону добијен мир и признање Републике Српске као једног од два пуноправна ентитета у БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VLADA DONELA ODLUKU: Preko 730.000 KM za socijalno zbrinjavanje 777 radnika u preduzećima u Republici Srpskoj

"То је веома значајно за опстанак српског народа и гаранција нашег битисања на овим просторима", навео је председник Владе.

Наводећи да је првенствено због интервенција високих представника дошло до значајног одступања од изворног Дејтонског споразума, Вишковић је рекао да се због тога Српска стално залаже за Дејтон какав је донесен, а не његов дух о чему се често говори.

Вишковић је истакао да Српска жели повратак на изворни Дејтон јер не само да је он донио мир на ове просторе, него је омогућио и функционисање два ентитета и три конститутивна народа, те да народи неометано живе на овим просторима, уважавају се и поштују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Opštinama u FBiH sa većinski srpskim stanovništvom 600.000 KM od Vlade RS

"Само ако будемо доследно поштовали оно што је наведено у Дејтону имамо будућност. Српска је опредељена за поштовање Дејтона, али и за европски пут БиХ. Наше поруке су јасне. Ми уважавамо и поштујемо Дејтонски споразум и уставну структуру БиХ каква је донесена у Дејтону, а све изван тога није прихватљиво", казао је Вишковић.

Он је оценио да су те тежње Републике Српске значајно афирмисане и закључцима који су усвојени на посебној сједници Народне скупштине.

"Поента те седнице је била на фону да позовемо остала два конститутивна народа и други ентитет да што је могуће више поштујемо изворни Дејтон, Устав БиХ и конститутивност народа. Свако наметање воље једног народа и покушај његове доминације над остала два народа нас не води на прави пут", навео је Вишковић.

Он је појаснио да Српска не жели ништа лоше другим народима, већ се само бори за оно што јој припада у БиХ.

Фото Д.Поздеровић

"Ми желимо да будемо уважавани и поштовани, а да до свих промјена у БиХ дођемо договором и консензусом. Ако нешто у будућности треба да се мијења то се може учинити само договором три народа и два ентитета. Свака друга жеља усмјерена ка унитаризацији БиХ и надмоћи једног народа над другим народима води само ка урушавању БиХ", упозорио је Вишковић.

Сутра се навршавају се 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.