Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Бањалуци да је посебна седница Народне скупштине Републике Српске у функцији одбране Српске, њених права, надлежност и обавеза потврђених Дејтонским мировним спразумом, а највише његовим Анексом четири.


Прочитајте још: Додик: Макрон признао да је БиХ опасност за ЕУ 


-ОХР и земље које су га подржавале наметали су решења која су називали компромисом. Сада знамо да је то лажан компромис на штету Срба и зато је време да се подвуче црта да видимо где смо били 1995, а где сада скоро 25 година после - рекао је Додик у обраћању посланицима на посебној седници Народне скупштине Републике Српске.

Он је подсетио да је циљ "реформи" био јачање државности БиХ, те да од њих не живе боље Срби, Хрвати и Бошњаци, него само странци који имају високе плате.


Прочитајте још: Додик осуо паљбу по Инцку и оптужио га за обману: Дегутантно је и смешно шта он говори


- Питам вас да ли су реформе и закони који су наметани донели бољитак БиХ, да ли смо задовољини правосуђем које је наметнуо високи представник и да ли је од почетка било зависно од различитих центара моћи. Проводећи селективну правду правосуђе је довело до још веће подељености - рекао је Додик.

Он је истакао да су наметања закона и реформи, Републику Српску додатно развлашћивала и угрожавали.

-Ова седница Народне скупштине није сазвана да би се мерио било чији патриотизам. Овдје у огромном броју седе људи који воле Републику Српску, без обзира што неки од вас доводе у питање и сврху одржавања ове седнице - рекао је Додик.

Истакао је да је ова седница практично наставак заседања на коме је 18. октобра 2017. године донесена Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности.

Према његовим речима, да бисмо разумели садашњост, морамо схватити прошлост.

У Народној скупштини су, навео је он, представници политичких партија које су у протеклих 25 година имали илузију да се неке ствари и процеси дешавају с циљем општег напретка.

Он је подсјетио да су неки гласали јер им је речено да ће то касније моћи да мењају у парламенту на нивоу БиХ.

- Да ли су десетине агенција, дирекција, канцеларија, које су насиљем високих представника успостављене, донеле напредак, или су само повећале број запослених у управи која се мери са бројем запослених у Југославији која је имала око 22 милиона становника. Шта смо и као Република и као народ добили? Ништа, или готово ништа. Углавном смо имали штету - поновио је Додик.

Поручио је да БиХ ни две и по деценије од потписивања Дејтонског споразума није успела да постане ни правна, ни одржива, ни функционална.

-Не смемо да пристанемо на подвалу оних који упорно понављају да је Дејтонски споразум само зауставио рат. Да је то био споразум о престанку рата он би имао само два члана - рекао је Додик.

Поручио је и да сви који тврде да је Република Српска призната као субјект тек након потписивања Дејтонског споразума не говоре истину, јер је Република Српска била потписник и женевских и њујоршких принципа.

-За све који и даље тврде да смо настали на основу Дејтонског споразума молим да нам одговоре како је нешто што је тек настало Дејтонским споразумом потписало тај исти споразум у свим његовим анексима - навео је Додик.

Истакао је да је Република Српска настала онога дана када је проглашена, 9. јануара 1992. године, дакле у миру, а уз велике жртве и одрицања народа морала је бити брањена у наметнутом рату.

Додик је оценио да би БиХ била функционалнија да су сви анекси Дејтонског споразума, посебно Анекс четири Устав БиХ спроведени онако како су написани.

-Извршене промене нису уставне, јер да јесу, не би била два покушаја уставних промена познатих као 'априлски и бутмирски пакет', вођених од међународне заједнице. То говори само да и та и таква међународна заједница добро зна да све што је урађено мимо Устава БиХ, једнога дана мора доћи на дневни ред - истакао је Додик.

Он је напоменуо да све што нема основ у тексту Устава БиХ, није легално, нити трајно.

Рекао је и да је програмска декларација СДА суштински програм бошњачке политичке елите јер о циљевима унитаризације постоји јасна или прећутна сагласност свих бошњачких партија.

-Зато је декларација СДА наставак политике Алије Изетбеговића која је и довела до рата у БиХ. Документ је неувијена и јасна намјера да опстану све неуставне надлежности, да се настави са даљом централизацијом, поништавањем дејтонске структуре БиХ и фактичким укидањем Републике Српске - рекао је Додик у обраћању на посебној седници Народне скупштине.

Поручио је и да је повода за овакву посебну седницу било више, но у последњих годину дана има низ политичких догађаја који опомињу.

-Један од најалармантнијих јесте поништавање воље бирача на изборима од пре годину дана - навео је Додик.

Он каже да су условљавања СДА, Комшићевог Демократског фронта и других бошњачких странака, уз јасну сагласност СДП-а и других њихових партнера из Федерације БиХ, довела до скоро потпуне блокаде заједничких органа на нивоу БиХ.

Он је нагласио да је потребан јасан став о НАТО пакту и политици коју је спроводио током ратова у Југославији, а поготово бомбардовања Српске током 1995. године и Србије 1999.

Казао је и да из фазе опирања притисцима Република Српска мора прећи на активно деловање у остваривању своје уставне позиције.

Подсетивши да се идуће године навршава 25 година од закључивања Дејтонског мировног споразума, Додик је нагласио да су те године појели странци, испуњавајући захтеве бошњачке стране за унитаризацију БиХ, супротно Уставу БиХ.

-Не сме се дозволити наставак такве агоније, која БиХ води неповратно у распад, више фактички, него формални - каже Додик.

Говорио је и да Међународни пакт о грађанским и политичким правима и Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима, гарантују право свих народа на самоопредељење.

Према тумачењима аката међународног права, каже Додик, "отцепљење као крајњи вид стварања властите државе могу имати само народи који трпе дискриминацију, одрицање права на представничку владу и само уколико је дискриминационо понашање толико продорно, разгранато и систематско да конкретно угрожава опстанак таквих народа и где не постоји јака вероватноћа да ће се дискриминација окончати".

-Република Српска која је, као држава српског народа и других који ту живе, своју државност - територију, власт, становништво - унела у Дејтонски споразум, константно трпи дискриминацију неправним деловањем ОХР-а и Уставног суда БиХ - истакао је Додик.

Подвукао је да Република Српска нема право да одустане од своје аутономије, државности и самосталности које су потврђене Дејтонским мировним споразумом.

-Данас после скоро 25 година од њиховог закључења, Република Српска има обавезу да очува своја права из међународног уговора - рекао је Додик на посебној седници.

Поручио је да дошло време да се уради оно што се може, односно да се јасно и недвосмилено каже да ће бити брањена права гарантована Дејтонским споразумом, да никада неће бити прихваћено да је наметање решења, било политички и правно, исправно.