НЕЛЕГАЛНA изградња телекомуникационих мрежа на подручју Републике Српске ових дана је у жижи интересовања јавности. Као еклатантан пример кршења закона и непоштовања правног система РС у овој области може се навести пример бањалучког оператера "Трионтел". Наведени оператер је користећи одређене специјалне везе ширио телекомуникациону инфраструктуру не показујући ни најмању намеру да поштује прописе, и то преузимајући бизнис-модел, већ виђен у Федерацији БиХ, према којем се та инфраструктура поставља муњевитом брзином и то без постојања било каквих дозвола надлежних органа, тврде, за "Новости", извори упознати са целом причом и додају да је медијско указивање на ову појаву уродило плодом, јер су градске власти Бањалуке већ предузеле активности на утврђивању стварног стања у тој области.


Такође додају да оваква и слична предузећа, нелегалним постављањем телекомуникационе инфраструктуре, настоје оснажити своју позицију на тржишту са главним циљем да се што боље припреме за продају одређеној, већој компанији.


Према добро обавештеним изворима, намера конкретно "Трионтела" је да своју нелегалну инфраструктуру уновчи, тако што ће фирму купити компанија "Телемах", а која је на исти начин своју инфраструктуру поставила широм Федерације БиХ.


Конкуренцијско веће БиХ потврдило је у одговорима "Новостима" да су "Телемах" и "Трионтел" поднели захтев за одобрење концентрације као и захтев за изузеће споразума од забране конкуренције, са напоменом да је овај процес у току.


Такође, извори "Новости" тврде да је увидом у јавно доступне финансијске извештаје "Трионтела" за 2016, 2017. и 2018. годину видљиво да фирма "Трионтел" већ трећу годину заредом послује са губитком.

Постављање телекомуникационе мреже


- Међутим, то га очигледно не спречава да шири своје пословање и питање је како фирма која ради са губитком шири своју мрежу, и који су им извори финансирања? Такође, из јавно доступних извештаја видљиво је да су просечне плате запослених "Трионтела" вишеструко ниже у односу на просек плата у тој делатности, што може указивати да се радници исплаћују и на друге начине, чиме би могли да се позабаве порески органи - питају извори "Новости".

Из управе "Трионтела" "Новостима" су одговорили да када се говори о оптужбама за нелегално постављену мрежу, прописи из области телекомуникационе инфраструктуре донедавно нису били донети, а сама та област није регулисана другим прописима.


Прочитајте још: Незаконито изграђена телекомуникационa мрежа?


- Постављање инфраструктуре вршили смо као и сви оператери, укључујући, али не и ограничавајући се на "М:тел", "Блицнет", "Елта кабел" и остале. Као млада компанија, немамо било какве специјалне везе да бисмо их користили. Нелегално не радимо било шта, па тако и ширење оптичке мреже. Уколико се деси да прекршимо било какве прописе, то смо спремни исправити у сваком тренутку одмах по сазнању за повреду било којих законских одредаба.

Конкуренцијско веће


МАЛЕ ПЛАТЕ

О ОПТУЖБАМА за лоше пословање и мале плате у "Трионтелу" кажу да не постоји пословни субјект који може развијати пословање и инвестирати значајна средства у опрему и развојне пројекте, и у таквим условима у првим годинама пословати позитивно.

- Упркос томе примања наших запослених су повећана. Млад и мотивисан тим у нашој компанији свестан је воље менаџмента да ће, након што се заврши први инвестиоциони циклус, а самим тим се повећају и приходи, прва ставка бити повећање примања запослених - кажу у компанији "Трионтел".


ПОНУДЕ ЗА ПРОДАЈУ

О ПРОДАЈИ "Телемаху", у "Трионтелу" кажу да због концентрације тржишта у РС, тачније куповине низа оператера од правних лица повезаних са "М:тел", пристигле су им понуде са више страна.

- До сада нисмо добили нити пристали на било коју понуду обавезујућег карактера, како за куповину, тако и за стратешку сарадњу. Правно смо лице које је основано и послује са седиштем у Бањалуци, РС, те се самостално развијамо у складу с властитим пословним планом и искључиво властитим капиталом оснивача - истичу у "Трионтелу".