Иванић, почасни председник ПДП, изјавио је да Милорад Додик за годину дана у Председништву БиХ ништа није успео да направи и да стога свесно измишља сукобе са опозицијом, покушавајући да је оптужи за своје неуспехе. Према речима Иванића, Додикова највећа немоћ се исказује у томе што није формиран Савет министара.

Он каже и да се садашњи српски члан Председништва БиХ Милорад Додик позива на Стратегију спољне политике донету за време Иванићевог мандата, где се нигде не спомиње чланство у НАТО.

- Ту се нигде не спомиње чланство у НАТО, него се врло прецизно говори о сарадњи. У свом мандату сам успео да причу о пуноправном чланству у НАТО, коју је СНСД оставио, сведем само на сарадњу - истакао је Иванић.

Говорећи о формирању Савета министара БиХ, Иванић је упитао ко то Додику брани, и како му неко то може забранити ако је у стању да формира власт.

- Ја сам, као члан Председништва, рекао да ће, док сам ја ту, ПДП и СДС бити у Савету министара, и били су. Имао сам снагу, моћ и умеће да реализујем политички циљ, за разлику од њега, који то очито не може. Заиста мислим да је крајње време да у расправама престане да вређа и да се окрене суштини - каже Иванић.

Сташа Кошарац, члан Председништва СНСД, каже, за "Новости", да међународни полтрони из ПДП, попут Младена Иванића, не могу да прежале што је политика Милорада Додика и СНСД победила на изборима, а то је политика српског народа.

- Грађани РС су на изборима казнили поданичку политику Младена Иванића и ПДП на нивоу БиХ. Додик је на изборима за српског члана Председништва БиХ добио 375.000 гласова, што је највећи број гласова, и то јасно говори какву политику води - истиче Кошарац.

ЛАЖНЕ ДИПЛОМЕ ПРОТЕКЛОГ викенда су расправу водили и посланик ПДП Јелена Тривић и министар из СНСД Срђан Рајчевић, а тема је била борба Владе РС против лажних диплома, као и на који начин институције то треба да раде.

Он каже да Иванић и ПДП очигледно желе да оптерете СНСД пред међународним факторима, као и да се забораве политичке активности Младена Иванића, који је потписивао акте и заговарао политичке теме у БиХ а да се не консултује РС.

- Милорад Додик и СНСД воде мудру политику онога што жели народ у РС и што је најбоље за Српску. Наша политика није политика оног што жели међунарадна заједница, а то је основа политике Иванића и ПДП - каже Кошарац.

Прочитајте још: Састанак СДС-а и ПДП-а: Савет министара БиХ ће фомирати онај ко направи коалицију од 22 посланика

Када се говори о Савету министара БиХ, Кошарац истиче да СНСД само тражи да се имплементира воља бирача и грађана РС показана на изборима, а не воља међународне заједнице.

- Изјаве из ПДП и Младена Иванића су као вапај оних који су изгубљени у политичком простору. Овако се понашају само политички очајници - сматра Кошарац.

Он додаје да СДА блокира избор Савета министара БиХ и напомиње да су СДА и Бакир Изетбеговић изабрали Младена Иванића и ПДП за партнере у прошлом сазиву Савета министара, како би спроводили политику Сарајева, на штету РС.

О оптужбама по питању НАТО, које долазе из ПДП, члан Председништва СНСД каже да је ту став ове странке потпуно јасан.

- Када говоримо о НАТО, за СНСД је најбитнији став Народне скупштине РС, а то је војна неутралност. С друге стране, Иванић би требало да објасни шта је обећавао међунарним представницима по питању НАТО ако буде изабран у Председништво БиХ - истакао је Кошарац.