МЕШТАНИ билећких села са подручја Врањске, који живе уз регионални пут Билећа - Љубиње, окупили су се на протесту у селу Симијови како би упозорили надлежне на све веће проблеме и угроженост од илегалних миграната на том подручју. Ови проблеми почели су почетком ове године, а повод за масовно окупљање и упозорење на озбиљну угрожност уследило је након несрећног догађаја у засеоку Тодорићи, када је Милорад Чомић убио у кући коју чува још увек непознатог илегалног мигранта.


Прочитајте још - СТОП У БиХ: Илегални мигранти код Билеће

Они су и раније упозоравали надлежне у општини Билећа, припаднике МУП-а Републике Српске, Граничне полиције БиХ, али адекватне реакције није било, а сада су им изнели одређене захтеве.

- Једини начин да се ово реши је да се мигрантима обезбеди превоз до Стоца, јер све те групе које пролазе кроз ове просторе интересује тај град. Прве кораке које можемо предузети већ смо предузели, покренули смо масу, али нисам сигуран како ће се све ово решити - рекао је Радош Радовић из Врањске.

Прочитајте још - ПРИЗНАО ДА ЈЕ УБИО МИГРАНТА: Из страха повукао обарач?!

За мање од годину дана опљачкано је скоро 20 кућа, уништавана је и паљена имовина, посебно просторије месних заједница, а највећи проблем је живот у страху.

- Нисам ни синоћ спавао, јер су око три часа иза поноћи покушали да обију кућу. Имам само колац, сам сам, а у три групе је 37 миграната од 20 до 25 година који носе мобилне телефоне, сликају и наша безбедност је у потпуности нарушена. Просто су свуда, уђете у шталу они су тамо, изађете у брдо они су у клану и показују вам прстом да ћутите, упадају у куће отварају фрижидере, неће да изађу из куће - истакао је Миленко Кешељ, мештанин села Врањска.

Мештани негодују због азиланата Фото Д. Цураћ

ВАНРЕДНА СКУПШТИНА

НАЧЕЛНИК општине Миљан Алексић признаје да је раније требало решавати овај проблем и најавио заказивање ванредне Скупштине општине за четвртак.

- Овај проблем мора да се решава хитно. На ванредну Скупштину биће позвани министар МУП РС Драган Лукач и министар безбедности БиХ Драган Мектић - рекао је Алексић.

ПРОВАЉУЈУ У КУЋЕ

ИЗ Полицијске станице Билећа потврђено је да су мештани готово свакодневно пријављивали да мигранти пролазе кроз сеоска подручја и да су проваљивали у напуштене куће, и да су више пута излазили на терен. Мештани су изричити, не позивамо на линч, већ позивамо власти БиХ да реше проблем.