ЈЕДИНИЦА добојске Жандармерије завијена је у црно због смрти "инспектора Кима", службеног полицијског пса трагача познатог по откривању силоватеља и других тешких кривичних дела.

Овај немачки овчар, који је открио више криминалаца и од појединих полицајаца, преминуо је среду у десетој години. Кимова смрт расплакала је и потресла не само Жандармерију, већ целу ПУ Добој. Све је најтеже поднео његов дугогодишњи водич Љубиша Лазић, који је добио слободне дане како би покушао да преболи губитак пријатеља, од кога се није раздвајао пуних девет година. Уз њега је провео и последње сате грчевито се борећи да му спасе живот.

- Видевши да је Ким онемоћао, Лазић га је дословно у наручју однео ветеринару. Примио је инфузију, све је покушано како би га спасли, али је нажалост преминуо - причају припадници Жандармерије.

Уз водича Лазића, Ким је у свом раду имао завидне резултате, због чега су о њему извештавали готово сви медији у БиХ.

Прочитајте још - Шпанија: Полицијски пас Панчо дресиран да врши реанимацију (ВИДЕО)

У једној акцији на подручју Модриче је пратећи траг крви, пуних 10 километара, пронашао разбојника који је био рањен. Не само да је помогао у хапшењу, већ је омогућио и да се разбојнику на лицу места укаже неопходна лекарска помоћ чиме му је спасао живот. За ту акцију МУП РС је званично похвалио Кима и водиче, који су позвани и на пријем код министра.

Ким је најзаслужнији и за откривање тројице силоватеља. Првог је раскринкао на подручју Вукосавља, откривши мобилни телефон којим се осумњичени служио, а на основу којег је силоватељ идентификован и ухапшен.

Другог је открио у околини Модриче и то тако што је у близини места злочина пронашао кључни траг - каиш. Пратећи тај траг Ким је инспекторе одвео директно у кућу силоватеља, који је потом и ухапшен. Помогао је и у расветљавању силовања у околини Шамца нашавши траг до места где је осумњичени одбацио горњи део пиџаме од жртве силовања.

Међу подвизима овог пса трагача истиче се и проналазак унесрећеног ловца у околини Теслића, чији нестанак био пријављен полицији.

Поред откривања и проналажење трагова службени пас Ким учествовао је у разним презентацијама које је МУП РС организовао.

ВИШЕ ОД КОЛЕГА

КИМ је рођен 16. јула 2010. године. Прошао је тромесечну обуку у Братунцу и додељен добојској Жандармерији, односно водичу Љубиши Лазићу који је с њим радио девет година.

- С њим је проводио радне дане, али и викенде, обучавајући га, хранећи, водећи у шетњу... Били су више од колега, на шта указују остварени резултати. Хвала му за све - рекао је Душко Ерцег, командир Јединице добојске Жандармерије.