ОКРУЖНО јавно тужилаштво у Бањалуци подигло је оптужницу против Ненада Сузића (69), бившег министра просвете Републике Српске и редовног професора бањалучког Универзитета, осумњиченом за сексуално злостављање 14-годишње девојчице.

Оптужницом Сузићу се на терет ставља да је починио кривично дело обљуба над дететом млађим од 15 година.

- Оптужница је подигнута и прослеђена на потврђивање Окружном суду у Бањалуци. Уз оптужницу Тужилаштво је тражило и да се Сузићу продужи мера притвора до окончања судског поступка - каже извор близак тужилаштву.

Због осетљивости целог случаја и заштите жртве, у тужилаштву не желе да откривају детаље оптужнице.

Прочитајте још - ХАПШЕЊЕ У БАЊАЛУЦИ: Бивши министар у Влади РС осумњичен за злостављање 11-годишњакиње

Сузић је ухапшен 5. јуна ове године, након што су се родитељи жртве обратили полицији. Случај је пријављен недуго након немилог догађаја, када је узнемирена девојчица родитељима испричала да ју је Сузић, који им је комшија и добро га познају, напаствовао.

Извори блиски истрази тврде да је кобног дана девојчица била у кући осумњиченог. Када су остали сами, он је то искористио за задовољење својих сексуалних нагона, па је насрнуо на њу и почео да је пипка по интимним деловима тела.

Прочитајте још - Продужен притвор бившем министру осумњиченом за сексуално злостављање девојчице

Очигледно је био свестан шта ради, јер је девојчици рекао да о томе никоме не сме ништа причати и да ће то остати њихова тајна. Након пријаве девојчица је саслушана у присуству више стручњака који су оценили да је њен исказ истинит и да не сумњају у његову веродостојност. Уследило је хапшење и Сузић је убрзо притворен. Током саслушања је негирао оптужбе. Након што је овај шокантни случај откривен реаговао је и бањалучки Универзитет који је Сузића привремено удаљио с посла редовног професора.

ПРЕТИ МУ ОСАМ ГОДИНА

ПРЕМА Кривичном законику РС за обљубу са дететом млађим од 15 година запрећена је казна од најмање осам година затвора. Занимљиво је да је то кривично дело новим законом изузето од ублажавања казне.