ПОЛИЦИЈА је поднела пријаву против Елизабете Јосиповић из Прњавора, директорке фирме "Урбан", због сумње да је оштетила Банку Српске за 147.000 марака.

У извештају који је достављен Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци Јосиповићевој се на терет ставља да је починила кривично дело незаконито поступање у привредном пословању, за које је законом запрећена казна од једне до десет година затвора.

- Пријављена се сумњичи да је од јула 2017. до септембра 2019. године као одговорно лице у предузећу "Урбан" отуђила заложну покретну имовину овог предузећа, која је била гарант да ће вратити кредит - наводе у ПУ Бањалука.

У полицији наводе да је Јосиповићева тиме прибавила противправну имовинску корист предузећу "Урбан" у износу од око 147.300 КМ, за колико је оштетила банку.

Прочитајте још - Банкарка правила лажне уплатнице

Против Јосиповићеве полиција је и јулу поднела извештај Тужилаштву због сумње да је као власница и директорка бивше фирме "Сконто-пром" оштетила Банку Српске за 35.000 КМ. Тада јој је на терет стављено кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица, јер је банци онемогућила да наплати своја потраживања. Наиме, Јосиповићева је и тада код банке подигла кредит који није вратила, а на основу Уговора о залогу као гаранција требало је да послужи електро-агрегат. Међутим, када су надлежни покушали да наплате потраживања одузимањем агрегата, њега нису пронашли у кругу фирме.

Иначе, фирма "Сконто-пром" важила за једног од водећих произвођача намештаја, који је својевремено радио и за шведску "Икеу2", али фирма већ годинама не ради. У велику финансијску кризу "Сконто-пром" је запао 2011. године. Временом, радницима су престали да исплаћују плате, због чега су неки од њих 2013. године штрајковали глађу пред зградом Општине тражећи да им се исплате сви заостаци. У то време Инспекторат РС фирми је издао и прекршајни налог због неисплаћивања плата радницима. На крају већина радника је 2014. године завршила на улици.

Прочитајте још - ИСТРАГА ПРОТИВ СЛУЖБЕНИЦЕ МИНИСТАРСТВА РАДА РС: Оштетила буџет за 110.000 км!

БЕЗ КОМЕНТАРА

У ФИРМИ "Урбан", у којој осумњичена Елизабета Јосиповић ради као директор, нису желели да коментаришу наводе из полицијске пријаве, док директорка није била доступна за коментар.