Програмска декларација бошњачке Странке демократске акције (СДА), која предвиђа формирање "Републике БиХ" без ентитета и кантона, само је наставак "Исламске декларације" оснивача те странке Алије Изетбеговића, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.


Он је, гостујући у емисији "Око" РТС-а, истакао да је реч о општемуслиманској декларацији, а на питање зашто то тврди, навео је да ниједна бошњачка партија није критиковала њену антиуставност и антидејтонски карактер.


"Ово само говори да би српски народ требало још више да се окупи", рекао је српски члан Председништва БиХ и додао да ће да ће на сутрашњем састанку у Београду информисати председника Србије Александра Вучића о новонасталој ситуацији.


Србија је, подсетио је, једна од потписница Дејтонског споразума, а програмска декларација СДА крши како Устав БиХ, тако и тај споразум.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СНСД: Право на самоопредељење - одговор на кршење Дејтона


Према његовим речима, међународна заједница већ 25 година руши Дејтонски споразум и високи представници су чинили све да га уруше до мере доношења закона који су противуставни.


Додик је рекао и да се то види на примеру Савета министара који се уставом дефинише као помоћни орган Председништва БиХ, док му је високи представник дао опис посла који би могао да буде нека врста владе.


Он је рекао и да је на данашњој седници Председништва БиХ договорено да ће 8. октобра заједно бити у Београду код председника Србије Александра Вучића.


Истог дана Србију би требало да посети и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.