КАДА је пре десет година пензионер Гојко Дардић дошао на идеју да од оближњег Коњичког клуба "Посавко" откупи сав стајњак и преради у лумбриумус, нико му није веровао. Гојко је на одлагалишту стајњака направио коморе, "уселио" калифорнијске глисте и прави првокласни хумус. Без премца у односу на сличне производе. Признаје да је много читао, проучавао, консултовао стручњаке док није савладао овај посао.

- У коњичком клубу, који је од моје куће удаљен неколико стотина метара свакодневно се добија одређена количина најквалитетнијег стајњака. Ја га стављам у коморе и додајем воду. Након прераде лумбриумус просијавам, зависно од потребе, на три или десет милиметара - каже Гојко.

Узорке лумбрихумуса Гојко Дардић носио је на анализу у Бањалуку и Бихаћ. Резултати су изнад очекивања. Хумус је екстра квалитета, са високим уделом хранљивих елемената и микроелемената, идеалном ПХ вредношћу и другим параметрима.

Прочитајте још - Укусни домаћи хумус

- Лумбриумус који произведем и који је испитан лабораторијски, идеалан је за цвећарство, пластеничку производњу или узгој расаде. Види се то кад узмете хумус у руке. Он има црну боју, хомоген је, без примеса. Ништа му не додајем, реч је о чисто органском производу - каже Гојко.

У овом послу учествују Гојко и супруга Босиљка, и још четворо укућана. Ускоро ће кренути и проширење производње.

Гојко и супруга Босиљка користе лумбриумус и за своје потребе. У омањим пластеницима производе екстра квалитетно поврће. Паприка и парадајз су потпуно здрави, стабљике су достигле и до два метра у висину.

Паприке које прихрањује хумусом

- У моје пластенике не улази прскалица са пестицидима. Радимо све органски, здраво, што је и видљиво голим оком. Ево, погледајте, ја и моја Боса мељемо парадајз за домаћи сос и кечап. По боји се види да је све квалитетно, без мрвице хемије - каже Дардић.

ДЕКЛАРАЦИЈЕ И СЕПАРАТОР

ГОЈКО Дардић се у потпуности посветио овоме послу. Набавио је инструмент који аутоматски показује влажност и киселост хумуса и земљишта у пластеницима, одштампао је декларације за лумбри хумус, у току је и израда сепаратора, који ће му убрзати и поједноставити посао. У тренуцима одмора проучава стручну литературу, претаче нове идеје у праксу и све то у 73. години, јер се како каже уз лагани рад и привређивање осећа знатно виталније и млађе.