Одборничке расправе у Скупштини града Бањалука данас је заменила дечја граја и безброј креативних идеја малих еколога из Козарске Дубице, који су у склопу наградног излета посетили и највећи град Српске јер су освојили прво место на конкурсу “Отпадом украси, планету спаси 4”.

Прво место су освојили мали креативци који су од рециклираног матријала направили “ХобОТПАДницу” и “Срећне лабудове”. Данијела Тркуља, учитељица IV1 ОШ „Вук Стефановић Караџић“ из Козарске Дубице објаснила је како су дошли до победничке идеје.

„Причајући са децом уочили смо да је на нашој планети највише пластичног отпада који се годинама таложи, видели смо колико он штети и уништава и биљни, а нарочито животињски свет. Деца су са запрепашћењем гледала слике корњача, риба заробљених у пластичне кесе и флаше. Размишљали смо коју бисмо животињу могли направити, а да притом искористимо много флаша. Тако смо и дошли на идеју да направимо хоботницу, која је састављена од 35 флаша, па смо је и назвали „ХобОТПАДница“, рекла је Тркуља.

Своје искуство поделила је и учитељица IV2 Слађана Кос Ивковић која је са својим ученицима направила Срећне лабудове.

Прочитајте још - ПОСЕТА МИНИСТАРСКЕ ГОЛИЋ ФЛАМАНСКОЈ РЕГИЈИ: Како решити гудронски отпад из рафинерија у РС

„На идеју да то буду два срећна лабуда у чистом језеру, дошли смо на основу разговора о свим невиним бићима која страдају због несавесног одлагања отпада, те смо замислили једно чисто језеро са два срећна лабуда која спокојно плове у њему. Прво смо сакупљали флаше, свако од ученика је донио колико је имао, а након тога смо кренули, заједничким снагама, да направимо што лепши рад. Заиста смо уживали док смо га стварали“ рекла је Ивковић.Наградни излет за школарце из Козарске Дубице, у склопу којег су основци посетили Градски парламент, организовао је Факултет за екологију Независног универзитета у Бањалуци и Удружење Екосфера уз подршку Фонда за заштиту животне средине. Према речима проф. др Слободанка Павловић оба рада су испунила све тражене критеријуме за прву категорију конкурса и својом оригиналношћу и квалитетом заслужили да се нађу на првом месту.

„Акција „Отпадом украси, Планету спаси!”, има за циљ да кроз стваралаштво, забаву, спорт и дружење код деце свих узраста развија однос према еколошким темама, здрављу и чистоћи.


Едукативни програм акције се поред конкурса базира на низу акција које су одабране тако да развијају такмичарски дух, креативну страну појединаца и колектива, а све усмјерено ка еколошки и друштвено прихватљивом понашању“ рекла је Павловић.

Мале велике госте, интересовало је како функционише и изгледа градски парламент, а у свом обиласку посетили су и кабинет Председника Скупштине, где их је угостио Зоран Талић.“Мени је данас част и задовољство да угостим ове предивне мале људе. Важно је да се млађе генерације укључе у екологију и да од малих ногу развијају свест о средини у којој живе. Похвалио бих и рад учитељица које кроз једно предивно дружење уче основце како треба да се односе према природи, своме граду и својој држави. Задовољство је слушати све ове предивне идеје и врата Бањалучке скупштине ће им увек бити отворена” рекао је Талић.