Главни одбор СНСД-а на данашњој седници у Бањалуци усвојио је 64 закључка у различитим областима, политичким, економским, демографским, образовним и другим.

Председник СНСД-а Милорад Додик казао је данас да ова странка одбацује било какве предлоге који су се могли чути са Конгреса СДА у склопу њихове „Програмске декларације“ о формирању тзв. републике БиХ, њене територијалне трансформације и новом дефинисању Сарајева као главног града. Посебно је критиковао међународни интервенционизам и кориштење бонских овлаштења високог представника.

За СНСД је декларација СДА нарушавање Дејтонског споразума, антиуставно деловање које нарушава мир.

Додик је поручио да, уколико се ситуација у БиХ не буде одвијала по изворном Дејтонском споразуму, треба примењивати право народа на самоопредељење.

- Стога СНСД сматра да, уколико се ситуација у БиХ не буде одвијала у смислу поштовања изворног Дејтона, треба примењивати одредбе Устава БиХ о грађанским правима и слободама, где је предвиђено да народи имају право на самоопредељење и то је јасно у Уставу. Има одредба о самоопредељењу и то треба јасно читати - казао је Додик.

СНСД је предложио посебну седницу Народне скупштине РС да се утврди делегација из Српске и предлог разговара са ФБиХ и то о законима о одбрани, Виском судском и тужилачком савету, те о индиректним порезима. Поручио је и да су сви други закони, на пример о Суду и Тужилаштву БиХ, безбедносним агенцијама и слично, „урађени мимо Устава и сагласности из РС и да их треба сматрати привременим, те не могу бити трајно решење“.

Прочитајте још - Додик: Декларација СДА позив на распад БиХ

- Народна скупштина РС треба да формира делегацију и да са делегацијом ФБиХ обаве расправу– рекао је Додик и најавио да би таква седница требало да буде одржана за око 15 дана.

Истакао је да ће, ако се то одбије, Главни одбор СНСД-а тражити да се прогласи да су сви ти закони и одлуке донесени под притиском високог представника и да нису валидни и у скалду са прописима.

- СДА је претерала у свом политичком ставу везано за реформе. Ми верујемо да је међународна заједница подржавала све трансформације које су се до сада десиле на захтев СДА и ово што они сада чине је охрабрено из међународне заједнице. За нас је то неприхватљиво и неће никада моћи да буде на дневном реду. То не може бити основа за разговор - поручио је Додик.

Најавио је да ће у суботу у 12 сати представници парламентарних странака из РС разговарати са председником Србије Александром Вучићем и његовим сарадницима.

- Ми верујемо да Србија као потписница Дејтонског споразума треба да затражи извештај високог представника о његовом раду и да оцени да ли је био у складу са Дејтонским споразумом и Уставом и да реагује на оно што смо и ми данас закључили, а то је да ћемо од потписница Анекса 10 Дејтонског споразума тражити да се ограде од високог представника и да затраже његово укидање - казао је Додик.

Уверен је у консензус свих странака из РС, а истакао је да је већ у уторак увече разговарао са председницима ПДП-а Браниславом Бореновићем и СДС-а Мирком Шаровићем. Из СНСД-а им је понуђено више предлога.

- Наш предлог је био да они напусте Савет министара БиХ, а ми да не уђемо, или да сви заједно уђемо у институције БиХ. Друга варијанта је да они остану, а ми да инсистирамо на томе да постоје изборни победници и да чекамо разрешење ситуације, али да бар обезбедимо заједнички наступ и документ – поручио је Додик.

Коментаришући данашњи захтев за смену потпредседника НСРС Сенада Братића, а који је након тога поднио оставку, Додик је казао да СНСД не мисли са СДА „радити никакве послове“, те да је Братић који прима плату у РС, на страначким органима гласао против Републике Српске.

Најавио је да ће СНСД предложити кандидата из својих редова за новог потпредседника скупштине Српске.