У Бањалуци је данас одржан Девети форуму стипендиста Фонда "Др Милан Јелић", којем су присуствовали председница Републике Српске Жељка Цвијановић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Студенти који су корисници стипендија поручују да им тај новац много значи, те да неки од њих не би могли даље да се усавршавају и напредују без стипендија.
Студент пете године Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Милица Малешевић, која је стипендиста Фонда, каже да јој стипендија много значи у усавршавању и напретку, те да јој је циљ да стечена знања развија у Републици Српској.
Она је захвалила институцијама Републике Српске што воде рачна о квалитетним студентима.

Студент прве године другог циклуса студија Архитектонско-грађевинско- геодетског факултета Универзитета у Бањалуци Дајана Папаз рекла је да ради као приправник на Факултету што је велики подстицај за даље.

Од свог оснивања 2007. године, посредством Фонда, Влада Српске издвојила је око 11 милиона марака за стипендирање најбољих студената који студирају на домаћим и иностраним факултетима.

Прочитајте још - Срђан Рајчевић на оригиналан начин представио резултате и планове Министарства (ВИДЕО)


- Сигурно је да може више и боље, али је важно да смо, осим редовних, омогућили и стипендије за студенте који постижу добре резултате на престижним универзитетима у иностранству - рекла је председница Републике Српске Жељка Цвијановић новинарима у Бањалуци на Форуму стипендиста Фонда "Др Милан Јелић".

Она је истакла да је неопходно додатно ојачати везу стипендиста и институција Републике Српске.

- Наша обавеза је да помогнемо да стечена знања примене и дођу до посла како би допринијели развоју нашег друштва. Ово је добар програм и радићемо на његовом јачању уколико финансијска ситуација буде боља - навела је Цвијановићева.
Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић нагласио је да представници институција Српске данас одају признање за све што стипендисти раде.

- Са стипендистима желимо да видимо како можемо да унапредимо рад Фонда "Др Милан Јелић", али и да чујемо њихово мишљење о будућности Српске и ономе што ради Влада - каже Рајчевић.

Он је навео да је у овој академској години обезбеђено 160 стипендија за шта је издвојено око два милиона КМ.