СВИ покушаји СДА и Бакира Изетбеговића да промене име Република Српска су узалудни и неће проћи, као ни предлози СДА и њеног лидера да се уведе "република БиХ", без ентитета, порука је политичара из Републике Српске на изјаве лидера СДА након одржаног Конгреса ове странке у Сарајеву.

Председник ПДП Бранислав Бореновић изјавио је да се СДА враћа у мрачну прошлост и да ће њихови снови о "републици БиХ" остати само мртво слово на папиру Програмске декларације усвојене на страначком Конгресу.

Он истиче да се СДА враћа у мрачну прошлост, уместо да иде напред, модернизује се и као највећа странка бошњачког народа ради на што бољем односу са другим народима.

Поводом најава председника СДА, да неће одустати од укидања имена Републике Српске, Бореновић истиче да се данас, као никад до сада, јасно показује да они који се куну у БиХ, попут СДА, земљу воде у потпуно погрешном правцу.

Програмска декларација СДА потврдила је да се циљеви те странке нису променили од 1991. када ју је водио Алија Изетбеговић и да су још у ратним рововима где су им интересе бранили муџахедини, истакао је заменик председавајућег Дома народа ПБиХ Никола Шпирић и потпредседник СНСД.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик одговара Палмеру: Дејтон се не може мењати без сагласности сва три народа


- На сцени је, како сам већ упозоравао, добро маскиран пузајући шеријат и то се потврђује оваквом декларацијом СДА која нема ни "М" од мултиетичности. Нико од Срба не може сматрати својом БиХ која би настала по мери декларације СДА - констатовао је Шпирић.Никола Шпирић Фото Д. Поздеровић


Онима који су писали декларацију, а има их много у политичким, невладиним и верским заједницама, рекао је Шпирић, треба бити јасно да је положај Срба другачији него 1991, јер Срби имају Републику Српску која има легалитет у Дејтонском мировном споразуму.

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да је Програмска декларација СДА у потпуности усмерена ка унитаризацији БиХ и доминацији већинског, бошњачког народа над друга два, српским и хрватским.

- Њихов концепт и виђење БиХ, према тој декларацији, политички је процес унитарног уређења и покушај негирања остала два народа. То је апсолутно антидејтонско понашање СДА и у том смислу сви би требало да реагују на овакву иницијативу, па чак и онај део међународне заједнице и ментора СДА, који се тобоже највише залажу за поштовање Дејтонског споразума - нагласио је Каран.


НАПАД ЗБОГ НАЗИВА ЕНТИТЕТА

ГОВОРЕЋИ о апелацији, којом би се оспорио назив Републике Српске, Изетбеговић је рекао да "никад неће одустати од борбе против дискриминације". - Једна од оних које боду очи јесте та дискриминација да се један ентитет зове само по једном народу. Кад ћемо шта радити, о томе ћемо одлучити - рекао је Изетбеговић.