ЈАВНО предузеће "Шуме РС" пословало је у првом полугодишту с минусом од 2,63 милиона марака, а 18 од 26 газдинстава има негативне финансијске показатеље. Најгора ситуација је у ШГ "Романија" Соколац, "Врбања" Котор-Варош и "Оштрељ" Дринић.

Због милионских губитака, како "Новости" сазнају из извора у Влади РС, могуће је да се у целу причу укључи и МУП РС, који би имао задатак да "прочешља" имовину директора шумских газдинстава, које послују са губитком и да се утврди да ли су позиције директора коришћене за стицање личне користи, а на штету буџета Српске!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРАЈ МУКАМА: У приградским насељима око Бањалуке око 10. 000 становника добија воду

Због овако лоших резултата премијер РС Радован Вишковић, сазвао је тематску седницу Владе РС и позвао директоре губиташе да поднесу оставке јер се, како је поручио, од јавних предузећа очекује да послују позитивно и уплаћују дивиденду.

- Мислим да им је то боље него да уђемо у процедуре доказивања њихових губитака, а онда ће се вероватно установити и неке друге ствари - поручио је Вишковић.

Он каже да не могу да се толеришу губици, бахато понашање појединих директора, као и одређене "криминалне радње" у неким газдинствима.

- Не можемо толерисати крађу шума и имовине РС и тражимо акцију у наредном периоду - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је као позитиван пример навео ШГ "Клековача", које је пре две године катастрофално пословало, а сада је најбоље газдинство.

Премијер Српске Вишковић је напоменуо да ресорни министар и менаџмент "Шума" имају пуну подршку у решавању проблема.

Радован Вишковић,Фото Д. Поздеровић

- Дајте простора онима који желе да раде и онима који су способни и који могу да воде одређена газдинства на најбољи начин - поручио је Вишковић.

На основу закључака са седнице, Надзорни одбор предузећа је задужен да обезбеди достизање планираног годишњег обима и квалитета производње, ефикасно функционисање, стриктну реализацију прописаних уговора, као и спровођење неопходних кадровских промена.


ПОДРШКА

СЛАВЕН Гојковић, директор предузећа "Шуме РС", казао је како је Влада РС дала пуну подршку, како Управи, тако и Надзорном одбору тог предузећа, и ресорном министарству да се ухвате укоштац са проблемима, који постоје у шумарству.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бањалука: Пронађени посмртни остаци две жене

ПРОБЛЕМИ У ШУМАРСТВУ

БОРИС Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, изјавио је да су свесни свих проблема, и да проблеми нису присутни у свим газдинствима.

- У једном броју газдинстава имамо великих проблема, а ти су проблеми везани или за недовољан обим сече, односно неиспуњавање плана сече, и за исказане минусе на рачуну, за велика задужења према централном рачуну, за превелик број запослених - рекао је Пашалић.

Он каже да је комуникација Управе "Шума" и ресорног министарства више него добра, и да су опредељени да, пре свега, решавају кадровске проблеме.