Како би се створили услови за снажнији туристички замах олимпијских планина Бјелашнице и Игмана, врло важно место заузима и изградња побољшање друмова који води до њих и од њих, па је зато значајна санације регионалног пута Горња Гркарица –Синановићи у дужини 22.600 метра који повезује олимпијске планине Игман и Бјелашницу са Шабићима и Синановићима, а преко Височице и са Главатичевом у општини Коњиц.


У овој години за те сврхе ће бити уложена око 2,4 милиона КМ. Како кажу у општини Трново, овај посао је,” од изузетног значаја са стратешког и економског угла”.


На главну саобраћајницу су везании локални путеви који повезују села Первизе, Озимине, Жилиће, Подворнице, Бобовицу, Умољане, Елезовиће, Ракитницу , Лукавац, Брда и Милишиће, као и чувени Лукомир на територији општине Коњиц.


Игман, Бјелашница, кањон Ракитнице и Височица су изузетно битни ресурси за развој свих видова туризма, а управо ова саобраћајница их повезује.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Добра проходност путева, АМСС упозорава возаче због влажних коловоза


Како би због били побољшани делови пута, замењене постојеће коловозне конструкције, решено питање одводњавања и побољшан безбедносто аспект, општина Трново и Дирекција за путеве Кантона Сарајево су заједнички приступили изради пројектне документације за санацију тог пута.


Паре за ове сврхе, уз општину Трново и Дирекцију за путеве, издвојило је Министарство саобраћаја Кантона Сарајево.


Фото: В.Митрић


У овој години је тако израђен пројект кружног тока на Горњој Гркарици, пројект санације саобраћајнице од Горње Гркарице до кружног тока на Бабину Долу, те пројект санације пута од Бијелих вода преко Шабића до моста на Ракитници.


До краја године планиран је завршетак пројекта деонице пута од Прокресе до Пандурице.Такође, на основу израђене пројектне документације спроведене су тендерске процедуре и изабрани извођачи радова на изградњи појединих деоница.