ИАКО је школска година почела у понедељак, у Кифином Селу, код Невесиња, ученици од шестог до деветог разреда још нису кренули на наставу, јер родитељи ђака не желе да њихова деца похађају комбинована одељења.

Незадовољни родитељи кажу да су први школски дан сазнали да су формирана два комбинована одељења у предметној настави, једно за ученике шестог и седмог, а друго за ученике осмог и деветог разреда. Укупно их има 28, по Закону је неопходно 36, али како родитељи кажу, њихова деца не могу квалитетно учити, јер ће практично имати часове краће од 20 минута.

- Осећам се лоше, јер су наша деца дискриминисана. Није равноправан онај који има час 45 минута, а наша деца би имала по 20 минута. Ова школа је изузетно успешна, имамо регионалне и републичке прваке, ђаке генерације, а под оваквим условим не могу то бити иако имају потенцијал - рекао је Слободан Милошевић, отац једног од ученика.

Да ствар буде гора, Закон не допушта ни да упишу своју децу у матичну школу у Невесињу.

- Ја се борим за своју децу, сваки дан ћу их возити у Невесиње. Нема избора, идемо до краја, а Закон нека се мења - истакао је Томислав Граховац, чија деца такође похађају школу у Кифином Селу.

Родитељи не желе било какво мешање политике у ову причу, и само желе једнака права за своју децу.

У матичној школи "Ристо Пророковић" у Невесињу наводе да су покушавали да и ове школске године у подручном одељењу Кифино село организују наставу без комбинованих одељења, али да зато нису могли добити сагласност од Министарства просвете и културе РС.

САГЛАСНОСТ

ПОВОДОМ овог проблема огласило се и Министарство просвете и културе, у којем наводе да су због недовољног броја ученика дали сагласност о комбинованим одељењима у интересу ученика школе како би та установа задржала статус деветоразредног одељења и да не би дошло до отпуштања радника.