БОМБАРДОВАЊЕМ Србије, а најпре Републике Српске, НАТО алијанса исписала је најсрамније странице историје на европском континенту од завршетка Другог светског рата.

То је, поводом обележавања 9. септембра, Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, изјавио српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

- Ваздушним операцијама на Републику Српску НАТО се отворено сврстао на једну страну у грађанском рату у БиХ и утицао на коначан исход рата. Осиромашени уранијум, који је у тим операцијама бачен на територију Српске и Србије, и данас убија нашу децу, па се може рећи да НАТО операције и 24 године после имају погубне ефекте по Српску и њен народ - рекао је Додик.

Он је изразио саучешће породицама страдалих, као и солидарност са свима који се и данас боре са најтежим болестима, као последицом операције НАТО савеза.

- Ваздушни удари НАТО деведесетих година оставили су трајан и неизбрисив печат у колективној свести нашег народа - истакао је Додик.

Сећање на жртве НАТО бомбардовања у Српској, током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила, обележено је служењем парастоса у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у Источној Илиџи, који је служио Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом. На гробљу Грлица, где су сахрањене прве жртве НАТО бомбардовања у тада Српском Сарајеву положени су венци, док је у Културном центру у Источном Новом Сарајеву уприличен духовни програм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик: НАТО је за Републику Српску завршена прича

Председавајући Клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ Сташа Кошарац очекује да ће у Источном Сарајеву бити подигнут споменик жртвама НАТО агресије.

Милорад Додик


- Српски народ је прва жртва агресије НАТО алијансе, која је без одлуке УН бомбардовала Српску и Србију. Због тога, свима који заговарају неку врсту НАТО интеграција треба рећи да од наше војне неутралности нећемо одустати и треба да престану да нас наговарају на нешто што је нама произвело бол и трајне последице - рекао је Кошарац.

БАЧЕНО 10.000 ТОНА ЕКСПЛОЗИВА

НАПАДИ, односно бомбардовање Српске почело је 30. августа и окончано 14. септембра 1995. године. На положаје Војске РС бачено је 1.026 бомби, односно око 10.000 тона експлозива. Повод за агресију била је експлозија на сарајевској пијаци Маркале, иако је у тадашњим извештајима независне комисије наведено да "не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја".


КУКАВИЧКИ ЧИН

ПРЕДСЕДНИК Борачке организације Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић сматра да Срби треба да се сећају сваке жртве и да осуде непријатељство својих противника, који су неретко и кукавички наносили страшне губитке српској војсци и цивилима.

- Болно је када се неко, ко није у званичном сукобу, из неких њему знаних разлога укључи у то, знајући да страна која је нападнута нема адекватан одговор. То је за мене као војника кукавички чин. Лако је тући по ономе ко не може да се брани - рекао је Савчић.