У АКЦИЈИ "Ривер" Гранична полиција БиХ ухапсила је пет особа због сумње да су се као организована криминална група бавили кријумчарењем људи, односно илегалних миграната.

Како "Новости" незванично сазнају ухапшени су Жељко Ђ., Јасмин С., Радомир Б., Раде К. и Љубиша К.

Ради се о међународној акцији која се спроводи у сарадњи са Еурополом и МУП Хрватске због сумње да су осумњичени за велике новчане износе пребацивали мигранте из Србије, преко БиХ, у Хрватску, Словенију и друге земље Европске уније.

Акција је дуже време припремана, а по налогу Суда и Тужилаштва БиХ у јутарњим часовима полиција је "упала" у куће осумњичених. Извршени су претреси на пет локација у Козарској Дубици, Приједору, Новом Граду и Костајници.

- Током провођења акције "Ривер" припадници Граничне полиције БиХ документовали су кријумчарење најмање 315 миграната, којима су чланови организоване криминалне групе узимали по 1.000 евра и тиме стекли значајну противправну имовинску корист. Приликом претреса одузети су предмети, који ће се користити као докази у кривичном поступку и новац у износу од 2.250 евра - рекла је портпарол ГП БиХ Санела Дујковић.

Према њеним речима паралелно са претресима у БиХ, хрватска полиција претресла је објекте на својој територији које су користиле особе, које су сарађивале са осумњиченом петорком из БиХ.

- Акција "Ривер" је једна у низу акција Граничне полиције БиХ у циљу идентификовања, откривања и процесуирања кријумчара људи и пресецања организованих криминалних група - каже Дујковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СПРЕЧЕНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ: Пљевљак превозио пет миграната

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да се петоро осумњичених терети да су починили кривична дела организовања групе или удружења ради кријумчарења миграната. Појашњава да су сви дуже време били под истрагом Тужилаштва и ГП БиХ због сумње да су током 2019. године бавили кријумчарењем миграната из земаља високог миграцијског ризика.

- Прикупљени докази указују да су осумњичени имали контакте са особама из Србије, Хрватске и Словеније, и да су за високе новчане износе кријумчарили више група од по неколико десетина миграната. Тиме су остваривали незакониту имовинску корист у великим износима, наносећи штету државама у виду незаконитих миграција - рекао је Грубешић.

БОГАТ ДОСИЈЕ

ЈАСМИН С. раније је осуђиван и већ је долазио у сукоб са законом. Хапшен због трговине наркотицима, за шта је ослобођен кривице, а крајем године Тужилаштво БиХ против њега је подигло оптужницу због кријумчарења седам миграната. Брани се са слободе и у Тужилаштву наводе да ће тек након испитивања осумњичених тужилац одлучити о предлогу за одређивањем притвора.