Републику Српску је за седам месеци ове године посетило 226.793 туриста, што је за три одсто више него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

Туристи су у овом периоду остварили 562.826 ноћења или за 4,6 одсто више него у упоредном периоду.

Од укупног броја, 125.311 страних туриста остварило је 302.411 ноћења, док је 101.482 домаћих гостију остварило 260.414 ноћења.

Број ноћења које су остварили страни туристи за седам месеци ове године већи је за 9,1 одсто, а број ноћења које су остварили домаћи гости мањи је за 0,2 одсто у односу на исти период прошле године.

Највише ноћења 109.183 домаћи гости су остварили у бањама, а страни туристи 137.650 остварили су у такозваним осталим туристичким местима.

Највише страних туриста у Републику Српску је дошло из земаља окружења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Повећан број туриста у Српској, и даље највише гостију из Србије


Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да показатељи о томе да су страни туристи највише ноћења остварили у такозваним осталим туристичким местима даје велике могућности за стварање нових облика понуда, али и повећање постојећих облика понуде, те дестинација. - Постоје размишљања, посебно у Бањалуци, о конгресном туризму који уз себе може повући још више туристичких понуда или се могу организовати додатни садржаји када су рафтинг такмичења, бродарења на Дрини, размишљати о историјском туризму, навео је Маркићевић неке од примера.


Према његовим речима, то не значи запостављање осталих туристичких дестинација, планинских и бањских нарочито, пошто је здравствени туризам један од врло профитабилних светских трендова.