Као што је и најавио, Милутин Мркаљевић, који је због услова живота добио надимак "Робинзон из Возуће", није издржао у борби са превртљивим политичарима и напустио је родни крај. Један од ретких српских повратника у ФБиХ је распродао своје стадо и оженивши се први пут у својој 47. години, запутио се у иностранство.

Прочитајте још: СУДБИНА СРПСКОГ ПОВРАТНИКА: Робинзон из Возуће ипак напушта ФБиХ

- Ето какво је време дошло да и људи који живе од пољопривреде и баве се сточарством морају напустити земљу. Од обећања политичара да ћу добити 15 година чекану донацију за обнову девастиране куће сам видео да нема ништа, о мом проблему су упознати и наши "протекторати" ОХР и ОСЦЕ и нисам имао другог избора - рекао нам је Милутин непосредно пред полазак из Возуће и општине Завидовићи.

Прочитајте још: У мраку због политичара?


А, да ће се одлучити на тај корак прво је упознао наш лист, јер смо пратили његову причу о тешком животу повратника. Ратни период провео је у редовима ВРС, како каже, на најистуренијим котама Возуће изнад своје куће на Брадињу и Крстовима. Прогнан је из свог засеока Калајиши и међу првима се вратио надајући се да ће обновити кућу и родно огњиште.

ОБЕЋАЊА Деценију и по сам се обраћао на разне адресе да добијем донацију за обнову девастиране породичне куће, али без успеха. Молио сам ентитеске владе, кантоналну и Општину Завидовићи више пута, али нисам ни одговор добио од било кога. Намеравао сам да се трајно вратим на своје огњиште. Продавши ауто, купио сам 40 оваца и козу, од чега сам мислио да могу да живим - каже Мркаљевић.

- Да ће ми обновити разрушену кућу потписао сам четири или пет уговора о донацији, али одлазим са тим њиховим обманама, остављам кућу ако се то тако може назвати, без воде, са једном сијалицом и утичницом, јер сам струју и добио тек пре две године и то захваљујући вама и залагању Завичајног удружења Завидовићана из Добоја код локалних власти Завидовића - јавио нам се Милутин и када је стигао у немачки град Розенберг.

Каже да не жели у причу да увлачи своју изабраницу, али смо ипак дознали да се ради о Еви Клингер, која је пореклом из Хрватске.

- Рећи ћу само да је већ била два пута у Возући и одушевљена је природом, каже да би била спремна да се вратимо када стекнемо услове за пензију. Имам услове по стажу, радио сам пре рата у Хрватској, али немам године живота и морам чакати још 17 година до пензионисања. До тада, ако не будем морао, мислим да се нећу враћати у родни крај - прича нам Милутин. - Да су ми обновили кућу не би ме уплашило ни то што су свега неколико стотина метара од моје куће, као и средњовековног манастира Света Тројица ловци Насера Орића започели са зидањем ловачке куће.