ГОТОВО да није прошао дан у општинама добојске регије током прошлог месеца да није забележен покушај самоубиства или да је почињен суицид.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дечак погинуо док је са оцем и дедом секао дрва моторном тестером

То кажу у добојском Окружном јавном тужилаштву, због чега су дежурни тужиоци готово свакодневно на терену.

- Вешање, употреба ватреног оружја приликом покушаја и самоубиства, па чак и резање вена, методе су коришћене од стране особа различите полне структуре - кажу "Новостима" на ову тему у добојском тужилаштву.

ПОСАО ЗА СОЦИОЛОГЕ НЕНАД Стевановић је, за наш лист, истакао да су повећани број суицида и насиља у породици више проблематика којом треба да се позабаве социолози и друштво у целини, а да је њихов посао превасходно на превентивном реаговању у таквим случајевима и да покушавају спасти животе угрожених пре него што наступе теже или погубне последице.

Још су конкретнији у Полицијској управи Добој, чији службеници су такође имали пуне руке посла када су у питању изласци на терен по овом питању.

- Шест особа је успело у намери да одузме себи живот прошлог месеца, што је знатно већи број у односу на прошлогодишњи јул, када смо забележили два случаја - рекао је на јучерашњој конференције за медије у Полицијској управи Добој начелник Сектора криминалистичке полиције Жарко Панић.

Он је прецизирао да су живот себи одузела четири мушкарца и две жене. Четворо их је било старије од 60 година, троје се убило вешањем, а двоје је пресудило себи ватреним оружјем.

"Црни јул" евидентиран је у ПУ Добој и када је у питању насиље у породици, јер су надлежном тужилаштву поднели седам пријава о почињеном кривичном делу те врсте и издали још по један прекршајни налог и захтев за покретање прекршајног поступка.

- Свих девет пријављених за које се сумњичи да су починили насиље су мушкарци, а међу жртвама су седам пунолетних жена и један мушкарац, као и петоро деце млађих од 14 година - речи су заменика начелника ПУ Добој Ненада Стевановића.