Влада Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци одлуку о формирању Републичког кризног центра за контролу афричке куге свиња, као тела које ће спроводити мере прописане Планом управљања кризном ситуацијом у случају да ова болест буде дијагностикована у Републици.

Афричка куга свиња тренутно није дијагностикована на територији Српске и БиХ, али из Владе РС истичу да је усвајање ове одлуке важно због оправдане бојазни у том смислу.

Формирање Републичког кризног центра за контролу афричке куге свиња у Српској представља и одговорност државе да заштити властиту економију, као и интерес пољопривредних произвођача, јер би појава ове куге нанела огромне економске губитке.

- Кризни центар чине представници министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде, финансија, правде и унутрашњих послова, Ветеринарског института `Др Васо Бутозан`, републичких управа за инспекцијске послове и цивилне заштите, Ветеринарске коморе, Савеза удружења пољопривредних произвођача, Удружења свињара и Ловачког савеза Српске - саопштено је данас.

Влада РС је данас прихватила информацију о иницијативи Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци за изградњу и опремање наменског објекта за пружање здравствене заштите оболелима од малигних болести.

- Задужен је УКЦ да сачини идејни пројекат и план са проценом вредности улагања за изградњу и опремање овог објекта и исту достави Влади на разматрање - навели су из Владе.

Прочитајте још - И код нас стигла афричка куга!


Такође, на данашњој седници је утврђен и Предлог закона о ликвидационом поступку како би се он учинио ефикаснијим, бржим и економичнијим.

Једну од новина у овом закону у односу на важећи, представља прописивање одредаба које се односе на уновчење имовине у ликвидационом поступку, и то непокретне и покретне имовине, као и имовине без терета и са теретима.

Детаљније су прописане обавезе и дужности ликвидационог управника, те одговорности за штету коју проузрокује власницима капитала и повјериоцима у току ликвидационог поступка, као и новчане казне које се могу изрећи ликвидационом управнику у случају повреде одредаба овог закона, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.