ИАКО ова седмица није донела конкретан договор у Председништву БиХ око именовања мандатара за Савет министара БиХ, актуелни председавајући Председништва БиХ, Жељко Комшић, затражио је од СИПА и ОБА безбедносну проверу Зорана Тегелтије, кандидата СНСД за председавајућег новог сазива Савета министара.

Захтев за формалну проверу послат је 19. августа, уочи заказаних седница Председништва БиХ на којој је, између осталог, требало да се разговара и о именовању мандатара за састава Савета министара. Али, пошто се три члана Председништва БиХ нису усагласили око Годишњег плана о путу БиХ према НАТО, седница Председништва БиХ са тачком о именовању мандатара за састав Савета министара БиХ није ни одржана.

"Новостима" је потврђено у СИПА да су добили из Председништва БиХ званично захтев о безбедносној провери Зорана Тегелтије.

- Реч је, о уобичајеној процедури безбедносних провера код безбедносних агенција када је реч о именовању руководећих кадрова. Законски рок је осам дана да се заврши овај посао и да се информација врати у Председништво БиХ. Биће урађена и пре истека рока - поручено је из СИПА за "Новости".

Прочитајте још - Сигурне фотеље за Тегелтију и Кошарца

Затражена безбедносна провера за Зорана Тегелтију, представља први корак у његовом именовању мандатара за Савет министара БиХ, кажу у СНСД.

Никола Шпирић, потпредседник СНСД, каже, за "Новости", да је седница Председништва БиХ одржана у уторак, показала јасно да се уценама ништа не може постићи.

Прочитајте још - Додик: Коалициони партнери сагласни о Споразуму

- Оптимиста сам да би именовање Зорана Тегелтије за мандатара за Савет министара могло бити решено до 5. септембра када је рок по споразуму који су потписала лидери СНСД, СДА и ХДЗ БиХ. И ово тражење безбедносне провере за Зорана Тегелтију показује да се иде у том правцу - каже Шпирић.

Фото Д. Миловановић

Он додаје и да сама чињеница да се на седници Председништва БиХ није "упропаштена" кандидатура Тегелтије за мандатара говори да ће се ипак ићи у формирање Савета министара БиХ према ранијем договору.

ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ

НАДАМ се да ће и политичари из Сарајева да схвате већ једном да формирање власти и уцене не иду заједно. Потребно је формирати власт, а онда да се разговара о свим отвореним питањима кроз институције и то је једино право решење, каже Шпирић.

Премијер РС Радован Вишковић је поручио да неформирање власти на нивоу БиХ и у Федерацији БиХ, једанаест месеци након избора, онемогућава решавање многих животних и економских питања, које грађани очекују од својих изабраних представника власти.