Бошњачки политичари из Сарајева и дефинитивно су јуче поручили да нема подршке именовању мандатара за Савет министара БиХ, а то би требао да буде Зоран Тегелтија из СНСД, ако Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ не подржи Годишњи национални план БиХ за НАТО (АНП). Овим су бошњачки политички лидери наставили политику уцена према Републици Српској и, како ствари стоје, продужили кризу формирања власти након избора одржаних још у октобру прошле године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СИПА: Предузете потребне мере у вези са претњама Додику

Уколико не буде формиран Савет министара БиХ, неће радити ни Парламент БиХ, што значи и да ће у наредном периоду БиХ имати блокаду и извршне и законодавне власти! Како би утврдили јединствен став, уочи данашње две седнице Председништва БиХ, у Сарајеву су се јуче састали Бакир Изетбеговић, председник СДА, Шефик Џаферовић, бошњачки члан Председништва и Жељко Комшић, председавајући Председништва, и то одмах након што се Комшић састао са амбасадорима САД и Велике Британије у БиХ.

Након овог састанка, Изетбеговић је поручио да уколико српски члан Председништва БиХ Милорад Додик не подржи АНП, неће бити ни мандатара.

С друге стране, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је добра атмосфера након споразума тројице страначких лидера о формирању власти у заједничким институцијама БиХ урушена тиме што је председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић сазвао редовну седницу чија је једна од тачака дневног реда - годишњи национални програм за НАТО.

- Та добра атмосфера урушена је Комшићевим одраније познатим захтевима. Тражио сам да буде заказана ванредна седница да бисмо операционализовали тај страначки споразум, али је он сматрао да пре тога треба да закаже редовну седницу, што је његово право као председавајућег - рекао је Додик новинарима у Добоју.

Празне столице у Савету министара БиХ Фото АВАЗ

Он је подсетио да је био против дневног реда који је предложио Комшић, а за који је био и бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић.

- Имамо ситуацију у којој се све беспотребно додатно усложњава. Могли смо остати у капацитету споразума који је требало применити да институције БиХ могу да крену напред. Неко је изабрао други начин и епилог је познат - ја нећу да гласам за тај годишњи национални програм за НАТО јер у њему има много нетачности и паушалних оцена и много наметнутих, изненада уписаних реформи које би требало да прођу, као што је ново отварање процеса реформи полиције и друго. То не долази у обзир - напоменуо је Додик.

Иначе, данас су у Сарајеву планиране две седнице Председништва БиХ. Према незваничним сазнањима "Новости", уколико дође до прегласавања Додика на првој седници око АНП, врло је могуће да српски члан Председништва затражи и заказивање седнице Народне скупштине РС због нарушавања виталног националног интереса Републике Српске.

Фото РТРС

ПРОТИВ МЕШАЊА СТРАНАЦА

ДОДИК је коментаришући састанак Комшића и страних амбасадора рекао да сви могу да се састају са ким хоће и разговарају о чему хоће.

- Ја сам против било каквог мешања странаца у било које процесе, али је партнерство свакако могуће - поручио је Додик.

ПРЕТЊЕ ДОДИКУ

ИЗ Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) поручено је да су предузели потребне мере на утврђивању чињеница у вези са претњама смрћу Додику изреченим у коментарима на порталу БН телевизије и о предузетим мерама обавестили Тужилаштво БиХ.

- Настављамо активности на утврђивању свих релевантних чињеница у конкретном случају, али ради заштите предузетих и планираних мера, не можемо открити више детаља - саопштено је из Агенције.