Канцеларија високог представника међународне заједнице (ОХР) у БиХ саопштио је да је покушај Републике Српске да се пониште раније договорене реформе и ослабе институције на државном нивоу противни Дејтонском мировном споразуму.

"Кретање БиХ према НАТО-у недвосмислено спада у спољнополитичка питања која су у искључивој надлежности државе. Одлуке у вези с тим, које су донесене на државном нивоу, треба да се поштују. Покушаји РС да се пониште раније договорене реформе и ослабе институције на државном нивоу су противни Дејтону", наведено је у саопштењу ОХР.

Канцеларија високог представника позвала је истовремене политичке лидере у БиХ да се усредсреде на позитивне ствари и да раде заједно како би се ова земља кретала напред, наводи се у саопштењу, као одговор на птање сарајевског портала Klix.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Странци и даље уз Бошњаке!

Питања портала ОХР-у била су какав је њихов став у односу на, како се наводи, претње Милорада Додика, те да ли високи представник оставља могућност смене српског члана Председништва БиХ, уколико одлучи да крене путем тих "најављених претњи", као и да ли постоји могућност да високи представник, у складу са својим овашћењима, прогласи АНП усвојеним или неусвојеним.

Додик је, наиме, у уторак рекао да ће у случају неформирања власти на ниову државе БиХ, Народна скупштина РС-а усвојити акт којим ће одбацити све одлуке које нису изричито у складу с Уставом БиХ.

То значи да ће се РС, према тим најавама, повући из Споразума о оружаним снагама, да ће повући своју сугласност на формирање индиректних пореза, одбацити рад суда и тужитељства, као и рад СИПА-е (Државне агенције за истраге и заштиту) на својој територији и довести у питање све надлежности које су пренесене на разини БиХ, пише портал.

Подсећају да је Додик рекао да је Републици отето 83 надлежности које су потом пренуте на нивоу БиХ.

"Све ћемо довести у питање и задужити владу и друге стручне институције да нам доставе предлоге аката који ће ићи да се све оно што је мимо Устава у БиХ овде елиминише и забрани", рекао је Додик.