ТРЕБИЊЕ ће и ове године бити домаћин Трећег салона жилавке, који ће се 17. августа одржати у Винској Галерији Вукоје. Најављено је учешће више од 20 произвођача вина, а посетиоци ће бити у прилици да дегустирају вина од аутохтоне сорте жилавка.

Прочитајте још: Источно Сарајево: Повезује се мала са великом сценом

Поред вина на сајму ће бити представљене и најквалитетније гастро делиције произвођача из овога краја (сир, пршут, риба…).

- И овај Салон, поред презентовања хране и вина овога краја, има за циљ подизање винске кутуре управо кроз жилавку која је вински симбол Херцеговине и управо је ова винска "фешта" ексклузивни догађај намењен хедонистима, љубитељима вина и врхунске гастрономије, винским новинарима, регионалним сомелијерима и ресторатерима, наводе у Туристичкој организацији РС.


Прочитајте још: По узору на велике фестивале пива и Бањалука ће имати "Октоберфест"


Записе о херцеговачким винима налазимо у средњем веку, а први контингент извезен је преко Трста у Европу 1883. године. О квалитету херцеговачких вина сведоче многе медаље које су им додељиване на међународним изложбама вина.

Прве златне медаље додељене су 1898. и 1900. у Бечу, 1901. у Паризу и 1903. у Лондону. Карактеристичан податак за овај локалитет јесте да су Мађари, као искусни виноградари, 1892. подигли виноградарске плантаже на 12 хектара, а нешто касније и подрум вина. Ластванским вином жилавка, изузетног квалитета, снабдевао се хабзбуршки двор у Бечу. Пред почетак I светског рата Мађари су своје винограде и подрум вина продали Шћепу Вујичићу, који наставља традицију производње квалитетних вина.

Требиње је један од најлепших градова Српске који се сместио на крајњем југу, на обалама реке Требишњице, подно планине Леотар. За Требиње се често каже да је град вина, сунца и платана, а представници Туристичке организације Требиње недавно су промовисали и нови туристички промо филм под слоганом „Требиње – Место за све генерације“.