Председник Скупштине града Бањалука Зоран Талић је након обиласка кањона реке Сутурлије, заједно са директором Шумског газдинства Бањалука Велибором Станићем и деканом Шумарског факултета Војиславом Дукићем, новинарима рекао да је Сутурлија нетакнут бисер природе који је неправедно запостављен,иако се налази само два километра од центра Бањалуке, те да би требало да постане туристичка, породична и рекреативна оаза града.


Талић је најавио да ће са групом урбаниста и просторним планерима бити припремљена иницијатива да се локалитет кањона реке Сутурлије у неком будућем времену прогласи парком природе, те да је то дуготрајан процес.

Он је навео да ће иницијатива бити прослеђена Влади Републике Српске.

- Мој циљ је да ово постане прича која је институционална и да анимирам што већи број свих заинтересованих субјеката да се укључе и дају одређене смернице које би требало да иду у правцу унапређења овог локалитета, рекао је Талић.

Он је истакао да се овај простор не сме ниједног тренутка у свом природном станишту нарушити, већ да треба да остане овакав какав јесте, али да постане приступачнији и са бољим садржајима за суграђане и туристе.


Талић је рекао да је упознао Станића и Дукића да град на овом локалитету има много земљишта у своме власништву, као и предузеће Шуме Републике Српске, те да би требало покушати направити излетиште за породице, спортисте и рекреативце, стазе са одређеним клупама, али и мале мостове који би омогућили приступачност.

Он је додао да Сутурлија може бити подручје за спортске терене, породично излетиште, рибогојилиште, екскурзије, те бројне друге садржаје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сутурлија има потенцијал за спортско-рекреативну дестинацију


Талић је подсетио да је са Спортским риболовним друштвом Бањалука у реку Сутурлију пуштено више од 1.200 млађи поточне пастрмке, те да је планирано у октобру пуштање нове млађи пастрмке нагласивши како би Сутурлија могла постати битна оаза за пастрмку која би се касније пуштала према реци Врбас.


Он је истакао да је са начелником Оделења за комуналне послове договорено да подручје Сутурлије уђе у програм комуналне потрошње за редовно одржавање, кошење и чишћење за следећу и наредне године, што до сада није био случај.


Председник градског парламента апеловао је на грађане који посећују Сутурлију да воде рачуна о отпаду који остављају, нагласивши потребу за контејнером на улазу у кањона реке Сутирлије.


Талић је рекао да је са директором Шумског газдинства Бањалука Велибором Станићем разговарано и о проналаску још алтернативних улаза у Сутурлију. - Сви су позвани, сви су добродошли са добрим предлозима, сугестијама да локалитет Сутурлије учинимо што приступачнијим и богатијим за град Бањалуку, рекао је Талић.

Према његовим речима, ако се ово прогласи парком природе онда ће се далеко више укључити све институције од градских и републичких институција у погледу одржавања и очувања ове природе, зато им је стало да тај локалитет добије статус парка природе.


Декан Шумарског факултета Војислав Дукић је рекао да овај факултет у потпуности подржава активности везане за подручје Сутурлије и стоји на располагању граду у даљим активностима превођења овог подручја адекватној намени.


Дукић је рекао да није проблем да се усклади рекреативна функција шума и истовремено чува овај природни драгуљ.

Директор Шумског газдинства Бањалука Велибор Станић је рекао да се ово шумско газдинство као друштвено одговорно предузеће одазива на све акције, поготова када се тичу екологије и социјалних функција шума.


Он је подсетио да је Шумско газдинство Бањалука заједно са градом завршили трим стазу Траписи – Колониј итичући да би она требала бити настављена све до Слатине. - Шумско газдинство бањалука ће искористити све своје ресурсе које има да се овај пројекат подржи и да подручје Сутурлије буде дивно место за одмор и да грађани могу да изађу и уживају у овако нетакнутој природи, закључио је Станић.